Idősotthon

2019.01.16. 10:00

Megnőtt a várólista az idősotthonokban

Rekordot döntött az idősotthonokba jelentkezők száma az országban. Utánanéztünk, hogy Somogyban mekkora a túljelentkezés, és mennyi időt kell tölteni az igénylőknek, amíg felvételt nyernek.

Kovács Gábor

Egyetlen év alatt több mint négyezer emberrel gyarapodott a szociális várólista az országban. 2017 decemberében még 30 ezer 193 várakozót rögzítettek, ám a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság 2018. december 5-ei adatai szerint már 34 288-an várakoznak a szociális ellátás valamilyen formájára, leggyakrabban az idősek otthonába való bejutásra. A várólistán szereplők több mint háromnegyede bentlakásos ellátást igényelt. A tavaly decemberi adatok szerint Somogyban 841-en várnak a bejutásra.

– Nem tudunk időpontot mondani, hogy mikor lehet bejutni hozzánk – mondta Kéhlerné Baracsi Piroska, a hetesi Ezüstjuhar Nyugdíjasház vezetője. – Az 50 helyünkre jelenleg 30 körüli a várakozók száma. Velük lefolytatjuk a felvételi eljárást, és felvesszük őket a várakozók nyilvántartásába.

A családias légkörű hetesi idősotthonban személyre szabott gondozást és ápolást biztosítanak szakképzett dolgozókkal. Heti kétszer rendel az orvos, és gyógytornát tartanak. A térítési díj a teljes ellátásért 95 ezer 700 forint, ha valaki mindennap jelen van az intézményben. A távol lévők 20 százalékos ágyfenntartási díjat fizetnek.

Jelentősen növekedett a jelentkezők száma, most minimum fél évet kell várni a bejutásra, vagy még többet is, mondta Mátyásné Dóra Tünde, a mosdósi Kiss Ferenc Református Idősek otthonának vezetője. Összesen 71-en laknak az intézményben, és folyamatosan érkeznek a kérelmek. Az írásos beadványokhoz háziorvosi igazolásokat kell csatolni, a napi négy órát meghaladó gondozási szükségletet, a megromlott önellátási képességet kell igazolni. Mosdóson 102 ezer forint a havi térítési díj az otthonban, amely egy parkban, a mosdósi kórház területén működik.

A kaposvári Liget Otthonban 60 idős lakót ápolnak, s még 61-en szeretnének felvételt nyerni az intézménybe, ahol sok programmal, foglalkozással szórakoztatják a nyugdíjasokat.

– Nem szoktunk ígérgetni, mert nem megjósolható, hogy mikor lesz üresedés – mondta Lelovicsné Tóth Éva, a Liget Otthon szakmai vezetője. – Ezért vannak jelentkezők, akik előre beadják a kérelmet, bár még nem akarnak beköltözni.

Harminc százalékkal növekedett a várólista a zselickislaki Zselic Katolikus Idősek Otthonában, tudtuk meg Herzsenáth Melinda vezetőtől. Ennek okát a megnövekedett igényekben látja, és vonzerőnek tartja náluk a korszerű épületet és a keresztény szemléletet. Arra kell számítani, hogy Zselickislakon is több hónapot töltenek várakozással a felvételüket kérelmező idősek.

Egyszerre több helyre jelentkeznek

A lista torzíthat, mert vannak olyan idősek, akik egyszerre több intézménybe is beadták a jelentkezési kérelmüket, és ezekből azt használják fel, ahová hamarabb bejutnak. A pontos számot azért sem tudni, mert vannak olyan egyházi intézmények, amelyek nem szolgáltattak adatokat. Annyi azonban leszűrhető a regisztráltak számából, hogy Somogyban és Nógrádban van a legkevesebb jelentkező az idősotthonokba. Baranyában 1953, Tolnában 1314 várakozó van. Elmondható, hogy a többi megyében átlag 1500-2000 körül mozog a felvételre várók száma. Kiugróan magas a kérelmezők száma Győr-Moson-Sopron megyében, 3798. Ehhez képest a somogyi 841 várakozó kedvezőnek mondható.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában