szilveszter után

2019.01.02. 17:30

Tíz év alatt egyszer vitték vissza a megmaradt tűzijátékot

Január ötödikéig lehet visszavinni az árusokhoz azokat a pirotechnikai eszközöket, amelyeket nem használtak fel, vagy nem működött rendesen szilveszter éjszaka.

Marosi Gábor

Az árusítók csak azokat a termékeket veszik vissza térítésmentesen, amelyek a hármas pirotechnikai csoportba tartoznak.

– Ezeknek a nettó haszonanyag-tartalma ötszáz és ezer gramm között van – fogalmazott Boda Gábor, a Kapos Balloon Kft. ügyvezetője. – Fontos, hogy a megmaradt hármas osztályba tartozó pirotechnikai termékeket visszahozzák, mert ezek speciális tárolást igényelnek. Nem érheti víz, és szobahőmérsékletnél melegebb helyiségben sem jó tartani.

– Nem jellemző, hogy bárki is visszahozná a fel nem használt tűzijátékokat – folytatta Boda Gábor. – Az elmúlt tíz évben egyszer fordult csak elő, de ő sem hagyta nálunk, mert nem adtunk érte pénzt. A megmaradt tűzijátékokat január ötödikéig Kaposváron az árusító helyünkön délelőtt tíz és tizenegy óra között vesszük vissza.

– Az egyes és kettes kategóriás tűzijátékokat egész évben fel lehet használni – hangsúlyozta Boda Gábor. – Ezekből a fajtákból egy kilónyit lehet otthon tartani. Ezek kisebb termékek, például lepkék, méhecskék vagy húsz, huszonöt, harminc lövéses telepek. A pirotechnikai eszközök abba a kategóriába tartoznak, ahova a gyártó besorolja. A tűzijátékok hatóság által bevizsgált jól működő termékek – tette hozzá.

A rendőrség oldalán elérhető tájékoztató szerint, aki engedély nélkül használ fel pirotechnikai eszközt, vagy a tilalom ellenére birtokolja, 150 ezer forintra is büntethetik.

Közepes kategória volt a legnépszerűbb

Az általunk megkérdezett pirotechnikus tapasztalata szerint a 2018-as szilveszteri mulatsághoz legtöbben a közepes kategóriájú tűzijátékokat keresték. – Ezek azért voltak kelendőek, mert egyszer kellett meggyújtani – mondta Boda Gábor. – Ezután pedig magától működött az eszköz. Népszerű volt még az üvegből indítható rakéta és a római gyertya is. A nagyobb kaliberű tűzijátékok meglepő módon most nem voltak annyira kelendőek, mint a korábbi években – tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában