Drága gyógyszerek

2019.02.27. 20:00

Sokaknak gondot jelenthet kiváltani a gyógyszert, de van olcsóbb megoldás

Egy friss felmérés szerint a magyarok 20 százalékának anyagi megterhelést jelent a gyógyszereik kiváltása, nem véletlen tehát, hogy a nyugdíjfizetés napja a legforgalmasabb időszak a megye patikáiban. Ám azt kevesen tudják, hogy helyettesítő gyógyszerekkel spórolhatnak. .

Kovács Gábor

A simonfai Molnár Attila Zoltánné bölcsődei dolgozóként ment nyugdíjba, havi 82 ezres nyugdíjából 5500 forintot költ gyógyszerre.

Az Eurostat felmérése szerint a magyarok 20 százalékának gondot jelent kiváltani a gyógyszereit, a hasonló európai átlagérték 12,6 százalék. Honfitársaink közül kétszer annyian mondják, hogy alig vagy nem megterhelő a családi kasszának a receptek kiváltása. Magyarországon az egy lakosra jutó éves gyógyszerforgalom 48 ezer 700 forint volt 2017-ben. A kaposmérői Jó pásztor gyógyszertárban a nyugdíjfizetés napján mindig kiugró a forgalom.

– Előtte jóval kevesebben jönnek, nálunk a 12-e a legforgalmasabb nap, amikor elutalják a nyugdíjat – mondta Árva-Lóky Zsófia tulajdonos. – A hitel nem jellemző a patikákra, de ha jól ismerjük azt, aki megszorul a hó végén, akkor megpróbálunk segíteni.

A Magyar Gyógyszerész Kamara megyei elnöke szerint a gyógyszerek térítési díja, amely a fogyasztói árból és a tb-támogatással adódik össze, széles skálán mozog. A legolcsóbb gyógyszer 54 forint, a legdrágább tb-támogatott 10-15 ezer. Azonban léteznek úgynevezett helyettesítő gyógyszerek, mert amikor lejár egy orvosság szabadalma, a gyártók olcsóbban kezdik másolni. – Egy beteg gyógyszerezését az adott hatóanyagot tekintve meg lehet oldani 1500-2000 forintból, de 20 ezerből is – mondta a lengyeltóti Szabó Péter Balázs. – Vagyis a beteg pénztárcájához lehet szabni az árakat.

A megyei kamarai elnök hozzátette: sokan a gyógyszerek költségeihez sorolják az étrendkiegészítők és a vitaminok árát is. Tény, hogy azon termékek ára, melyekkel a vevő a tévéreklámokban találkozhat, vagyis a recept nélkül kapható, nem vényköteles gyógyszerek ára majdnem 10 százalékot emelkedett az utóbbi években. A gyártók ugyanis a tb-támogatott termékek árán nem tudnak emelni, ezért ezt átirányítják a szabad árképzésű orvosságokra. Ez a beteg pénztárcáját valóban terhelheti. Azonban a beteg dönthet, van lehetősége másik gyógyszert választani, ami olcsóbb vagy jobban támogatott.

Megkérdeztük az utca emberét, mennyit költ a gyógyszertárban?

Borsodi Balázsné (Kaposvár):

Havi húszezer forintot költök gyógyszerekre a nyugdíjamból, és ezt az összeget valóban megterhelőnek érzem. Szívpanaszok és ízületi problémák miatt is szükségem van a megfelelő patikaszerekre. Havonta többször is el kell mennem kiváltani a gyógyszereimet, attól függően, hogy éppen mire van szükségem.

Kubisné Gyánó Magdolna (Mezőcsokonya):

Most is tíz recept van nálam, és nem túlzás, hogy egy marék gyógyszert szedek. A férjem receptjeit is én váltom ki. Összességében ez tízezer forintot jelent a nyugdíjunkból, illetve a rokkantnyugdíjból. A lakóhelyemen, Mezőcsokonyán van gyógyszertár. Ha összehasonlítom, nagyjából hasonló árakkal dolgoznak, mint a kaposvári patikák.

Tóth László (Kaposvár):

Úgy ítélem meg, hogy igazán nem költök sokat gyógyszerekre, talán ez a szerencsés genetikai tulajdonságoknak is köszönhető. Általában havonta egyszer mégis megfordulok a gyógyszertárban. Többnyire táplálékkiegészítőket és vitaminokat vásárolok. A gyógyszerek árát viszont soknak tartom, szerintem jó lenne, ha több olcsóbb készítménnyel találkozhatnának a betegek.

 

Ezek is érdekelhetik