felhasználatlan termálvíz

2019.03.27. 11:30

A Rinya nyeli le a falu feltörő termálkincsét

Langyos, kicsit kénes illatú, és megállíthatatlanul csobog a babócsai termálkút vize. Előbb egy zuhanytálcába ömlik, majd egy medencébe. Onnan a közeli árokba jut, ami elvezeti a Rinyába.

Kovács Gábor

Felhasználatlanul folyik el napi több tízezer liter értékes termálvíz.

– Nem akarom elhinni, hogy erre nincs megoldás! – ingatta a fejét a közelben élő Nemes József. – A feleségem volt a fürdő gondnoka tizenöt éven át. Most már siralmas a fürdő állapota. Az öltözőbódékat már széthordták, s a helyiek a vízből visznek haza, hiszen a nyitott kapun át bárki beléphet.

Kalányos Istvánnak dossziényi levelezése van már a fürdő ügyében, hiszen alapító tagja volt a Babócsai Fürdőért Egyesületnek. Még a vízjogi engedély árára is rendeztek gyűjtést, hiába. – Eljött az idő, amikor búcsút kellett mondanunk a fürdőnek, bár nagyon sokan csak a termálvíz miatt vettek házat a településen – mondta Kalányos István. – 1958-ban nyitották meg a fürdőt, és jól működött, amíg az EU-ba be nem léptünk, mert azután meghatározták, hogy vízforgató kell ide, csak azt nem értem, miért.

A föld mélyéről 65 fokos termálvíz tör föl, ami a felszínen 45 fokossá szelídül, hideg vízzel keveredve. Kalányos István harmincegy éven át volt fúrómester. Azt magyarázta, hogy a kutat nem lehet tolózárral elzárni a felszínen, mert akkor beomlik, hiszen a gáz folyamatosan nyomja fel a vizet a földből. Ha a kút beomlana, speciális berendezésekkel milliós összegbe kerülne kitisztítani. Így a valóság az, hogy gyakorlatilag elfolyik a hővíz a semmibe, amivel iskolákat, középületeket lehetne fűteni a helyiek szerint.

– 2009-ben bezáratták velünk a fürdőt, mert az önkormányzatnak nem volt hétmillió forintja arra, hogy gyógyvízzé nyilvánítsuk – emlékezett Péter István polgármester. – Éppen előtte költöttünk 14 millió forintot a felújítására, de a 35 millió forintos vízforgatóra nem maradt forrásunk.

Péter István szerint a fürdőfejlesztés fontos lenne a településnek. Több vállalkozó érdeklődött már az eltelt évek alatt, de egyikkel sem tudtak megegyezni. Utoljára egy svájci üzletember látott lehetőséget a kastélyokban és a fürdőben, de még nem jelentkezett.

Babócsa több mint egymilliárd forintot nyert el az iskola felújítására. A munkák az idén kezdődnek. A polgármester reméli, hogy új lendületet vehet a fürdő felújítása, hogy ne kelljen máshová vinni a gyermekeket úszásoktatásra.

Gyógyított a termálvíz

A babócsai gyógyvíz többek közt gerincbántalmakra, töréses betegségek utókezelésére, nőgyógyászati problémákra, fürdőkúrára és ivókúrára is ajánlott volt. Sokan műtétek után, illetve a reumás bántalmaikra találtak itt gyógyírt. A fürdőnek ezért hajdan nagy volt a látogatottsága. Az önkormányzat eleinte pályázatból szerette volna a fürdőt és a babócsai kastélyokat felújítani, de nem találtak megfelelőt. Szerették volna a termálvízzel megoldani az intézményeik fűtését, ám ezt eddig nem tudták megvalósítani. Egy vízpalackozó létrehozása is felmerült ötletként, illetve termálvíz öntözte kertekben, fóliás sátrakban gondolkodtak. Egyelőre azonban még egyik terv megvalósítására sem nyílt lehetőség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában