koszorúzás

2019.03.06. 16:02

Baka Józsefre, a teremtő gazdasági szakemberre emlékeztek

Baka Józsefre, a Kaposvári Egyetem gazdasági főigazgatójára, Kaposvár alpolgármesterére, címzetes egyetemi tanárra emlékeztek a halála 15. évfordulóján.

Kovács Gábor

A diagnosztikai, onkoradiológiai, kutatási és oktatási központ megálmodója, alapítója volt, majd később a névadója lett Baka József. Itt tartottak megemlékező ünnepséget a gazdasági szakemberről, akinek halálával a magyar felsőoktatás és Kaposvár egy széles látókörű, a jövőt építő, nagy egyéniséget vesztett el.

A megemlékezésen részt vett Fábián Károly, az EMMI egészségügyi fejlesztésekért felelős helyettes-államtitkára, Gondos Miklós, az Állami Egészségügyi Ellátóközpont főigazgatója, Naszvadi György volt államtitkár, Horn Péter akadémikus, Moizs Mariann, a Kaposi Mór Oktató Kórház főigazgatója, Repa Imre, stratégiai igazgató, és Borbás Zoltán, a Kaposvári Egyetem kancellárja.

– Egy nagyszerű ember halálának évfordulóján az életműve halhatatlanságát ünnepeljük – kezdte emlékező beszédét Szita Károly, Kaposvár polgármestere. Baka József hagyatékából azt ragadta ki, hogy a függetlenséget, a pénzügyi önállóságot és önrendelkezést tartotta a legnagyobb értéknek, és ezzel lehetőséget teremtett az építkezésre.

Baka József gazdasági vezetőként dolgozott, ám meggyőződése szerint ez a munka igényelte az egyetem alaptevékenységében történő részvételt. Ennek szellemében évtizedeken át oktatott, több kutatási témában munkatársként dolgozott. Különböző minisztériumok rendszeresen felkérték szakértőnek.

– Meghatott és hálás vagyok, hogy emlékeznek a férjemre – mondta a Somogyi Hírlapnak özvegy Baka Józsefné. – Megtiszteltetésnek veszi a család, hogy ápolják az emlékét, méltatják az érdemeit, és örülünk, hogy sokan nem felejtették el. Nincs olyan nap, hogy valamiért ne emlegetnénk a családban, hogy mit mondott volna ezt vagy azt hallva.

Az ünnepség végén Szita Károly és Moizs Mariann a kórház valamennyi dolgozójának nevében koszorúzott a diagnosztikai épületben Baka József emléktáblájánál, majd az emlékezők átvonultak a Kaposvári Egyetem körépületének aulájába, ahol Baka József mellszobránál rótták le kegyeletüket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában