fő a biztonság

2019.03.06. 20:00

Eleresztik a lóerőket a motorosok, ügyeljünk rájuk is az utakon

Több mint harminc motoros balesetnél helyszíneltek a rendőrök Somogyban tavalyelőtt és 2018-ban is, a napokban Kaposvár közelében történt motoros baleset. Szakemberek fokozott óvatosságra intik a közlekedőket: egy súlyos bukás könnyen gerincsérüléshez vezethet, bénulást okozhat.

Harsányi Miklós

tasz‡ri gyorsul‡s

– Hiába melegszik fel napközben az idő, de a hideg aszfalt reggel, kora délelőtt meglehetősen csúszik, ami fékezéskor könnyen életveszélyes helyzetet eredményezhet – mondta Kovács Balázs, a kaposvári Széles Út Motoros Egyesület elnöke. – A három-négyhónapos téli leállás után érdemes újra felidézni a motoros tudást, s jó ha, az autósok is fokozott figyelemmel közlekednek. A sofőrök télen ugyanis legfeljebb robogósokkal találkoztak az úton: a kis teljesítményű gépek gyorsulását, végsebességét nem lehet egy lapon említeni a nagy motorokéval, melyek néhány másodperc alatt elérik a százas tempót. Erre is érdemes gondolni, amikor például egy gépkocsivezető kikanyarodik az útra: a távoli, alig látható motoros pillanatok alatt a kereszteződéshez ér, s ha nem biztosítanak számára elsőbbséget, azonnal bekövetkezhet a tragédia.

Feltűnő színű bukósisak és öltözet: Kovács Balázs szerint részben ez szolgálhatja a motorosok biztonságát. A KRESZ előírások betartása alap, s erősen ajánlott a vezetéstechnikai tréning is. Pohner István, a kaposvári ATI Autósiskola ügyvezető igazgatója kiemelte: a motorosok többsége ésszel közlekedik, tisztában vannak saját képességeikkel és járművük teljesítményével. Kétségkívül akadnak olyanok is, akik feltűnősködésből száguldoznak vagy egykerekeznek.

– A motorostanulók túlnyomó többsége tiízen- és huszonéves, de 40-50 évesek is jönnek – mondta Pohner István. – Ők általában fiatal korukban nem engedhették meg anyagilag maguknak a motorozást, mostanra már van elég pénzük a gépvásárlásra, s ami a legnagyobb motiváció: nem akarnak kimaradni a motorozás élményéből.

Tavasszal felpörög a motoros képzés

Pohner István szerint tavasszal megnő a motoros tanfolyamra jelentkezők száma. A mopeden kívül három motorkategóriában lehet jogosítványt szerezni: A1-es engedéllyel legfeljebb 125 köbcentis motort lehet vezetni, 16 éves kortól fogadják a jelentkezést, s akinek elsőre sikerül a vizsga, annak 118 800 forintot kell fizetnie. Az A2-es költsége ugyanennyibe kerül, de 18 éves koruktól oktatják a hallgatókat, s köbcenti megkötés nincs, ám legfeljebb 35 Kw teljesítményű motor vezetésére jogosít az engedély, míg az A-kategóriát alapesetben 24 évesen lehet megszerezni, de akinek van két éves A2-es jogsija, az 20 évesen különbözeti vizsgával megszerezheti.

Ha jó az idő akkor motorra pattanunk

Az irányváltoztatás, haladás és bekanyarodás szabályainak megszegése, a sebesség nem megfelelő alkalamzása valamint az elsőbbség elmulasztása okozta legtöbb motorosbalesetet Somogyban, tájékoztatott a megyei rendőr-főkapitányság. Az előző évhez képest 2018-ban nőtt a súlyos sérüléses és halálos kimenetelű balesetek száma. Németh Kornél kilencszeres magyar motokrossz bajnok hangsúlyozta: a motorozás iránti vágy kora tavasszal ismét erős, ám fontos tudni, hogy a reflexek ilyenkor még nem olyanok, mint a szezonban. A motorosok és a többi járművezető részéről egyaránt fokozott figyelemre van szükség.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában