Zöldhulladék

2019.03.20. 20:00

Hiába viszik el a zöldhulladékot, sokan mégis elégetik

Megkezdődött a kerti zöldhulladékok elszállítása a somogyi megyeszékhelyen. Kaposváron péntekig gyűjtik be a gallyakat, leveleket, elszáradt virágokat. Évente tizenkétszer van zöldnap városszerte, ennek ellenére még mindig sokan égetnek, ezzel terhelve a környezetet.

Góz Lilla

Érkezik a tömörítő gépjármű Toponáron a Szabadság utcába. Hamar felkerülnek rá a gallyak, a zsákokba gyűjtött falevelek, elszáradt virágok.

– Mivel korábban érkezett a tavasz, ezért úgy döntöttünk, hogy a zöldhulladékot már márciusban elszállítjuk – mondta el Szilágyi Ádám, a Kaposvári Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezetője. – A gallyakat egy méter hosszúságúra kell összevágni és kötegelni, a falevelet, virágot és egyéb apró zöldhulladékot pedig ép és zárt zsákban helyezhetik ki a lakók az ingatlanok elé. A zöld hulladékot a szállítási nap előtti napon 17 órától, legkésőbb a megjelölt napon reggel öt óráig kell kirakni.

Összesen tíz zöldhulladék elszállítási nap lesz ebben az évben, kettő már volt január és februárban. Akkor a karácsonyfákat szállították el. – Egy–egy szállítás alkalmával ingatlanonként egy köbméternyi zöld hulladék, tíz zsáknyi helyezhető ki – jegyezte meg Szilágyi Ádám. – A közel száz tonnányi begyűjtött zöldhulladékot feldolgozzák és komposzt lesz belőle. – Azt tapasztaljuk egyébként egyre többen tesznek ki zöldhulladékot, s nem titkolt célunk, hogy minél kevesebben égessék el az ágakat, faleveleket, ne terheljék a környezetünket ezzel – mondta el Szilágyi Ádám.

– Január elseje óta 201 szabadtéri tűzhöz riasztották a tűzoltókat Somogyban – mondta el Mihályka Szabina. A megyei katasztrófavédelmi igazgatóság sajtószóvivője hozzátette: volt, hogy kültéri szemét égetés miatt kellett vonulniuk, sok esetben pedig a családi házak udvarán keletkezett tűz. – Gyakran az is baj, hogy meggyújtják a zöldhulladékot és magára hagyják – mondta.

– Volt olyan eset is, hogy hiába készítették oda a lapátot, vizet, a feltámadó erős szél következtében a tűz továbbterjedt. Hétfőn egy sántosi családi ház udvaráról például a tűz átterjedt az ingatlan végében található nádasra is – jegyezte meg Mihályka Szabina. – Lábod környékén pedig tíz hektárnyi aljnövényzetet kellett a hétvégén megfékezniük. Belterületen egyébként csak ott szabad égetni, ahol az önkormányzat ezt rendeletben engedélyezi. Általában heti egy napot jelölnek ki meghatározott időkerettel – tette hozzá a szóvivő.

A zöldhulladék egyébként egész évben leadható a lakossági hulladékudvarban a megadott időpontokban hétköznap és hétvégén is. Hétfőtől pedig a tavaszi lomtalanítás kezdődik meg Kaposváron.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában