tisztes kereset

2019.03.08. 17:30

Kifizetődő a nyelv- és a szaktudás a diákmunkában

Akár bruttó 2500 forintot is kereshetnek óránként azok a diákok, akik jól beszélnek nyelveket, vagy valamilyen szaktudással rendelkeznek. A kiemelt bérezés inkább a nyugat-magyarországi régióban és Budapesten jellemző, de Somogyban is kaphatnak a tanulók óránként 1500 forintot.

Marosi Gábor

Vége annak az időnek, hogy minimálbérért foglalkoztatják a diákokat a különféle cégek. Dakó Roland, a Meló-Diák Iskolaszövetkezet régióvezetője szerint pár évvel ezelőtt még elképzelhetetlen volt kiharcolni magasabb bért a diákoknak, pár évvel ezelőtt azonban jelentősen megemelkedett a tanulók fizetése. – Ragaszkodtak a cégek a minimálbérhez – fogalmazott Dakó Roland. – Ettől azonban már elrugaszkodtak és magasabb fizetséggel kecsegtetnek. A minimálbér olyan nyolcszázötven forint óránként, ehhez képest egy diák most kilencszáz-kilencszázötven forintnál már nem kap kevesebbet. Akinek pedig van valamilyen szaktudása vagy jól beszél nyelveket, ő ennél még többet kereshet óránként. Nyilván nem kettőezer ötszáz forintot, mint a fővárosban, de ezerötszázat igen.

– Felértékelődött a diákmunka – folytatta Dakó Roland. – Több lett a munka a cégeknél és amit nem tudnak megoldani főállású dolgozókkal, azt diákokkal próbálják pótolni. Szinte minden területen dolgoznak tanulók, így válogatni is tudnak. Általában oda mennek, ahol többet fizetnek és jobbak a munkakörülmények. A Balaton parton például már három-négy évvel ezelőtt is az átlagnál többet fizettek a fiataloknak. Mivel a pár hónapos szezonban nehéz munkaerőt találni, így muszáj megfizetni a diákokat, akik bőven ezer forint felett kapnak óránként – tette hozzá a Meló-Diák Iskolaszövetkezet régióvezetője.

A Kaposvári Villamossági Gyárban (KVGY) körülbelül húsz éve alkalmaznak diákmunkásokat. Év közben is beosztják őket a különféle munkaállomásokra, a legnagyobb szükség azonban júniusban, júliusban és augusztusban van rájuk. – Nyáron negyven diák is dolgozik egyszerre – hangsúlyozta Sebestyén Mónika, a KVGY HR vezetője. – Ilyenkor mennek el a főállású dolgozók szabadságra, ezért pótolni kell a kollégáinkat a diákokkal. Betéteket és sorkapcsokat szerelnek össze, illetve gépkezelőként dolgoznak. Abszolút nem számít nehéz munkának amit csinálnak, könnyen meg tudják tanulni. Vannak olyan diákok, akik kiemelkedően dolgoznak, ez azt jelenti, hogy többet teljesítenek, mint egy állandó dolgozó – mondta el lapunknak a KVGY HR vezetője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában