fejlesztés

2019.03.13. 18:45

Napelempark épült a zöld jövőért

Elkészült Kaposvár első napelem parkja. A négyezer cellából álló beruházás 500 háztartás éves energiaszükségletét tudja megtermelni. Szita Károly polgármester szerdán a Kinizsi diákjainak mutatta be a környezetbarát fejlesztést.

Góz Lilla

– Miért építenek napelemeket manapság?

– Energiamegtakarítás, költséghatékonyság miatt – érkezett Szita Károly polgármester kérdésére a Kinizsi szakgimnáziumi környezetvédelmi tagozatos diákjának válasza. A tanulókkal együtt járták be a Cseri úti napelem parkot.

– Ez egy olyan történelmi pillanat, amely előnyeit évtizedeken keresztül élvezhetjük – mondta el Szita Károly a diákoknak. Megjegyezte: a napelem park négyezer cellából áll ás egy megawatt teljesítményű.

– Ha egy éven keresztül megnézzük a napelem parkunk fogyasztását, annyi áramot termel, mint ötszáz háztartás éves áramszükséglete. Egy éven át tudnának ebből világítani és fűteni is – mondta el Kaposvár polgármestere. Megjegyezte: a somogyi megyeszékhely elkötelezett abban, hogy 2030–ig elérje nagymértékű energiafüggetlenséget.

– Mi azért a napelemet választottuk, mert a Kárpát-medencében az átlagnál nagyobb a napsütéses órák száma. A megújuló energiákkal tudjuk elérni, hogy önmagunk állíthatjuk elő az áramot, ne kelljen megvásárolnunk – emelte ki Szita Károly. Úgy vélte: ahhoz, hogy a közüzemi díjak továbbra is a legkedvezőbbek legyenek Kaposváron, a legtöbb megújuló energiát kell használni. Szita Károly a diákoknak elmesélte: gondolkodtak szél és vízi energia felhasználásában is, de nem voltak az adottságok megfelelőek ehhez. Napelemek iskolák, óvodák, közintézmények tetején is találhatóak városszerte. Továbbá több környezetbarát beruházásról is beszámolt a diákoknak. Ilyenek például a biogázzal működő autóbuszok, vagy az ezzel üzemeltetett virágfürdő.

– A Kárpát-medence a klímaváltozás szempontjából a leveszélyeztetettebb környékek közé tartozik. 23 megye jogú nagyvárossal csatlakoztunk ahhoz a világegyezményhez, amely azt a célt tűzte ki maga elé, hogy 2050–ig 1990–hez képest 80 százalékkal csökkentsük a káros anyag kibocsájtást – jegyezte meg Szita Károly.

 

Legolcsóbbnak maradni zöld beruházásokkal

Mint ahogy korábban beszámoltunk róla: a városi közgyűlésen jelentették be meg 2018 végén, hogy 60 milliárd forintot költhet hat dunántúli város, köztük Kaposvár energiahatékonyságot célzó beruházásokra. A somogyi megyeszékhelyen a négyezer cellából álló napelempark 360 millió forintból valósult meg. Gombos Attila, a Kapos Holding Zrt. elnök–vezérigazgatója elmondta: 7–8 év alatt térül meg a beruházásra költött anyagi forrás.

– 50 kilowatt napelem került a busztelephely tetejére is – tette hozzá Gombos Attila. A Kapos Holdig vezérigazgatója hozzátette: az önkormányzati tulajdonú vállalat célja, hogy Kaposvár továbbra is a legolcsóbb városok közé tartozzon a közszolgáltatás díjait tekintve.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában