Esélyteremtés

2019.03.21. 19:21

Naponta kapnak esélyt a romák, a kezüket azonban nem szabad elengedni

Esélyteremtési konferenciát szervezett a Napkerék Egyesület csütörtökön a Kaposvári Egyetemen. A rasszizmus elleni világnapon rendezett tanácskozás egyik célja az volt, hogy felhívja az emberek figyelmét az elfogadásra.

Marosi Gábor

Nap, mint nap foglalkoznak a roma fiatalok felzárkóztatásával a Napkerék Egyesületnél. Bogdán Imre a szervezet elnöke a konferencián elmondta: az általuk működtetett tanodai foglalkozásra csaknem nyolcvan, roma szakkollégiumba és tehetséggondozási programra pedig harminc-harminc fiatal jár. A foglalkozásoknak látható eredményei is vannak, hiszen a diákok sikeresek az iskolában, és jó eredményeket érnek el. Bogdán Imre hozzátette: vannak olyan roma fiatalok az egyesületüknél, akik mélyszegénységben élnek, de a folyamatos segítségeknek köszönhetően kitűnő tanulók.

Sztojka Attila, az EMMI főosztályvezetője előadásában kiemelte: a magyarországi roma közösség több mint kilencven százaléka végzi el a nyolc általánost, ami jó eredménynek számít. Franciaországban ugyanis ez nem éri el az ötven százalékot sem. – Piacképes szakmát kell szerezniük a romáknak – fogalmazott Sztojka Attila. – Ez elengedhetetlen ahhoz, hogy javuljon az élethelyzetük. A fiatalok az általános iskolát jó arányban elvégzik, de a közép- és a szakiskolát, valamint az egyetemet már kevesebben. Ezen muszáj változtatni. Az iskolapadban kell tartani őket, ezért fontos, hogy legyenek olyan civil szervezetek, egyházak, személyek, akik támaszt nyújtanak a roma fiataloknak.

Az EMMI főosztályvezetője hangsúlyozta: Magyarországon összesen 144 olyan program működik, amely a romák felzárkóztatását szolgálja. Az esélyteremtő lehetőségek, mint például a Tanodák, Biztos Kezdet Gyerekházak és Roma Szakkollégiumok több mint 90 ezer diákkal foglalkoznak.

A hátrányos helyzetű fiatalokat különféle ösztöndíjjal is támogatják, országosan tizenháromezren kapnak segítséget. Sztojka Attila hozzátette: jelenleg az óvodás korú roma fiatalok 92 százaléka jár óvodába, ami kimagasló eredménynek számít és jó alapot adhat az iskolához.

Somos László a Kaposvári Egyházmegye általános helynöke a konferencián a szeretet fontosságáról beszélt. Somos László szerint a világon a legnagyobb dolog, hogy a másikból ki tudjuk húzni a szeretet a saját szeretetünkkel. Ezáltal pedig a rasszista ember is képes lehet szeretni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában