női munka

2019.03.02. 11:30

Szemléletváltás jelenthet fordulatot a nők foglalkoztatásában

Nőként még mindig nem könnyű helyt állni a munka világában. Hiányoznak a családanyák számára kialakított rugalmas foglalkoztatási formák és kevés figyelmet kapnak a dolgozó hölgyek a munkáltatóktól.

Koszorus Rita

Pánikhangulat van a munkaerőpiacon, hiszen lecsökkent a munkavállalók száma. – Az utóbbi években komoly változás ment végbe a munkaerőpiacon – mondta Dakó Roland, a Viapan Group Kft. kirendeltségvezetője. – Gyakorlatilag eltűntek a munkavállalók, először a szakemberek, de most már a betanított munkások is.

A cég emberi erőforrás-szolgáltatóként igyekszik a munkaadóknak segíteni, hogy megtalálják a megfelelő munkaerőt. De nem könnyű odacsábítani a dolgozókat egy-egy vállalkozáshoz. – A pénz ma már nem elég – mondta Dakó Roland. – Idővel elfogy az anyagi motiváció. Ma a munkáltatóknak a bánásmódra és munkakörülményekre kell helyezni a hangsúlyt.

Ám a nők esetében ez még mindig kevés, hangzott el az ALTERNAIV Ifjúsági és Kulturális Egyesület és a „Nagybajomért” Közalapítvány közös tanácskozásán.

– A legnagyobb probléma a karrier és a család összehangolása – mondta előadásában Repkáné Eszterhai Ildikó, a nagybajomi foglalkoztatási paktum partnerségi koordinátora. – Ma már nem engedhetik meg maguknak a nők, hogy nem vállalnak munkát. Az egy tévhit, hogy nem akarnak dolgozni, akarnak sőt muszáj is nekik.

Azonban, ha gyermeket is nevelnek, nem találnak olyan munkát, amely az élethelyzetükhöz igazodna. – A munkaadóknak kell odaállni a nők mellé – mondta Repkáné Eszterhai Ildikó. – Különböző atipikus foglalkoztatási formákat kellene biztosítani: rugalmas munkaidőt, rövidített munkákat, részmunkaidőt. De sajnos itt a környékünkön három műszakban lehet dolgozni, s ez nem alkalmazkodik az óvodai és bölcsődei nyitva tartáshoz. Ezért nagyon nehéz a helyzet. Tehát szemléletváltásra van szükség a munkáltatók körében, hiszen értékes, megbízható munkaerők a hölgyek.

Bölcsőde épülhet Nagybajomban

A nők munkavállalását segítheti az is, ha megoldott a gyermekek felügyelete. – A városnak szándéka, a kormány pedig pénzt ad bölcsőde kialakítására – jelentette be Móring József Attila, országgyűlési képviselő a rendezvényen. – A kormány partnere a város és azon vagyunk, hogy önök jobban éljenek.

Szülőnek lenni nagy felelősség, mondta Czeferner Józsefné beszédében. – Ezért kell többet foglalkozni velük – mondta Nagybajom polgármestere. – Németországban természetes, hogy a nők reggel beadják a gyerekeiket az óvodába, iskolába, majd elmennek dolgozni 4-5 órában és mire kell, odaérnek csemetéikért. Ennek így kellene lennie nálunk is.

A rendezvényt életre hívó ALTERNAIV Egyesület elnöke Pirka Mátyás arról beszélt, hogy mennyire fontos új információkkal felvérteződni ebben az időszakban, amikor sokaknak megszűnik a közfoglalkoztatási munkaviszonya.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában