katona dolog - képgaléria, videó

2019.03.15. 14:00

Tereptant gyakoroltak a katonák a Zaranyi erdőben

Tereptan és menetgyakorlat: a somogyi önkéntes területvédelmi tartalékos katonák szerdán újabb felkészítésen vettek részt. Huszonhatan kapcsolódtak a foglalkozásba, ahol térképpel, s anélkül keresték meg a célpontokat a Zaranyi erdőben.

Harsányi Miklós

– Még néhány csík és teljesen beleolvadsz a környezetbe – nyugtázta az arc-álcafestés eredményét egy fiatalember. Társa türelmesen viselte a beavatkozást, a Zaranyi erdőben gyűlt össze a csapat. Rövid eligazítás után csoportokba verődve indultak el: kijelölt tereptárgyakat kerestek a csapatok, akadt olyan, amelyik útkereszteződésre vadászott egy másik patakot kutatott fel. Egy 20 esztendős nő egy éve állt a területvédelmisek kötelékébe: érdekelte a honvédség, s izgalmas feladatokra vágyott. Nem csalódott, a mostani képzés nem csak a gondolkodást, hanem az izmokat is erősítette: a délelőtti tereptan és a tábori étkezés után laza 10 kilométeres desedai menetgyakorlat követte.

 

– Megtaláltuk Északot: hajrá, indulás – adta ki a parancsot társainak egy középkorú férfi, miután a tájolóval belőtték a pontos irányt. Nevelős László, a Magyar Honvédség 6. Sipos Gyula Területvédelmi Ezred, 44. Területvédelmi Zászlóalj zászlóaljparancsnoka azt mondta: tíz modulból áll a felkészítés, ezúttal a harcászati program keretében zajlott le a terepfoglalkozás. A héten – négy nap alatt – különböző katonai szituációs manővereket és feladatokat kaptak a résztvevők, s a járőrtevékenységgel kapcsolatos teendőket is begyakorolták.

Az önkéntes területvédelmi tartalékosok olyan elméleti, gyakorlati tudást szereznek meg, amely növeli a helyi közösség védelmi képességét, legyen szó katasztrófavédelmi vagy épp honvédelmi helyzetről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában