Víz világnapja

2019.03.24. 07:00

Vízfogyasztásra ösztönzik a gyerekeket

Az előző évekhez képest több somogyi óvoda és iskola csatlakozott az idei Happy-héthez. A március 18-22. között zajló tematikus hét a vízfogyasztás fontosságára figyelmeztette a fiatalokat.

Gyeszát Zsolt

Tavaly öt iskola és kilenc óvoda regisztrált Somogyban, az idén már tizenegy iskola és tizenhét óvoda csatlakozott a megyében a Happy-héthez – tudtuk meg a szervező Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézettől.

A kaposvári Toldi Lakótelepi Tagiskola évek óta részt vesz a programban. Mészárosné Segesdi Zsuzsanna tagintézményvezető-helyettes elmondta: fontos, hogy megismerjék a diákok a vízfogyasztás előnyeit. Azért is lényeges felhívni erre a figyelmet az igazgatóhelyettes szerint, mert a gyerekek sok esetben a cukros üdítőt veszik meg a boltban, nem törődve annak káros hatásaival.

A tematikus hét weboldalán elérhető vízzel kapcsolatos oktatási anyagokat is felhasználták az iskola pedagógusai a héten. Rajzpályázatot is szerveztek a témában, melyből kiállítást rendeztek az intézmény aulájában. Egy vállalkozás is évek óta támogatja az iskolát a programban, vízautomatákat vittek az intézménybe a hétre. Mészárosné Segesdi Zsuzsanna úgy véli: érződik az évek óta tartó program ereje, több diák is szívesebben fogyaszt már vizet.

– Minden olyan programra szükség van, ami a vízfogyasztás előnyeire figyelmeztet – jegyezte meg Csikor Szandra, a kaposvári Kapos Medical Magán-egészségügyi Centrum dietetikusa. – Az sem lenne baj, ha kevesebb üdítőt tartanának otthon a családok, s inkább a vízfogyasztásra ösztönöznék a gyerekeket.

Ugyanis még mindig azt tapasztaljuk, hogy a fiatalok jelentős része kevés vizet iszik, cukros üdítőből és energiaitalból viszont annál többet fogyasztanak, ami sajnálatos. Egy fiatal szervezetnek 1,5-2 liter vízre lenne szüksége naponta. Ha sportol is a gyermek, minimum három liter folyadék javasolt. Ásványvízből inkább a szénsavmentes változatot ajánlanám, a szénsav gyomorirritációt okozhat, növelheti a gyomorsav-tartalmat. Érdemes arányosan fogyasztani a vizet, azaz nem csak akkor kell inni, amikor már azt érzi az ember, hogy szomjas.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában