videó!

2019.04.06. 16:47

A pigmeusok és a tuaregek vadászkutyáit is pontozták

Huszadik alkalommal szervezték meg Kaposváron a vadászkutya kiállítást. Az idei szépségversenyre 351 kutyát neveztek.

Marosi Gábor

Winkler Miklós Magyar vizsláival érkezett a kiállításra. A budaörsi fiatalember sok helyre megy az országban, hogy minél többen megismerjék kedvenc állatait. Takács Sándor Pécs-Somogyból hozta el német vadász terrierjeit. A kutyatenyésztő szerint mind a rövid, mind a szálkás-szőrű kutyája kiválóan hasznosítható a vadászatban. Magas vérmérsékletük miatt kicsit nehezebb kiképezni őket, de ha megtanulnak mindent, akkor kiválóan végzik feladatukat.

A jubileumi vadászkutya kiállításon terrierek, tacskók, szánhúzók és ősi típusú kutyák, kopók, angol és kontinentális vizslák, szetterek és spánielek, valamint agarak is voltak. – Két különlegességet is neveztek a versenyre – fogalmazott Szmolka János, a Somogy Megyei Kinológiai Egyesület elnöke.

 

– Az egyik a Basenji, amivel madárra vadásznak. Ez a fajta Kongóból származik és a pigmeusoknak a kutyája volt, ma már azonban hobbi állatként tartják. A másik érdekesség az agarak között az Azawakh, amely a tuaregek állata. Észak-Afrikában most is vadásznak vele, Európában azonban kísérőkutyaként tartják – mondta el lapunknak Szmolka János, majd hozzátette: a szépségversenyt azért szervezik meg évről-évre, hogy a kutyatulajdonosok megtudják, kedvenceik a kinézetük alapján mennyire felelnek meg a fajtaleírásnak.

Szita Károly, Kaposvár polgármestere a kiállításon elmondta: a megyeszékhelyen hétezer embernek van kutyája. Azért, hogy a kutyatulajdonosok életét megkönnyítsék, idén kettő kutyafuttató is épül a városban, amely egyenként 30 millió forintba kerül majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában