hamarosan vehetjük

2019.04.15. 17:30

Az enyhe tél miatt két héttel korábban érik a csökölyi eper

Érik már a csökölyi eper, igaz, egyelőre a fóliasátrakban piroslik a zamatos somogyi gyümölcs, a szabadföldire még pár hetet várni kell. Az enyhe téli idő miatt tavalyhoz képest két héttel korábban kezdődött meg a szezon.

Góz Lilla

A zamatos-finom epréről országszerte méltán híres faluban a napokban kezdték el szedni a gyümölcsöt. – Ugye milyen szép pirosak, kezdenek beérni – mutatja a fóliasátrában az érett epret Nezdei Sándorné. – Két héttel korábban vagyunk a tavalyi kezdetnél, ami annak köszönhető, hogy nem volt kemény tél. A helybéliek már tavaly július végén elültették a palántákat. Most hét fóliasátorban kezdett lassan piroslani az eper. – A korai érés a fóliasátornak köszönhető – magyarázta a családi gazdálkodó. – A szabadföldivel nem tudom mi lesz, mert a több mint tízfokos hőingadozás megviseli a növényt, a stresszhatás nem tesz jót neki. Szerencse, hogy még nem indult meg a virágzás, de a hideg miatt torzak lehetnek a szemek – avatott be Nezdei Sándorné, aki családjával több mint 30 éve foglalkozik epertermesztéssel. Az idén huszonötezer palántát gondoznak.

Természetesen, a kereskedők már keresték a csökölyi epreseket. – A piacokon a pultokon mutatkozik csak a 3000-3500 forintos aranyárú gyümölcs, de ennyit biztos nem adnak érte. Tavaly az első primőr terméséért 1200 forintot adtak – jegyezte meg Nezdei Sándorné.

Csökölyben évekkel ezelőtt szinte minden második háznál termesztettek epret, mára már csak elvétve találni egy-egy nagyobb termelőt.

– Egyre fogyunk, mert nagyon munkaigényes és költséges a gyümölcs, sokan abbahagyják termesztését. Minden évben új bakhátakat kell felhúzni, amihez meg kell venni a fóliát, a csepegtető öntözőt, a sátorvázakat. Több év mire megtérülnek a költségek, ha az időjárás engedi – mondta el a csökölyi termelő. Úgy vélte: nagy probléma az is, hogy nem találni helyben napszámost az idényben. Egy évre szerződtettek a munkaügyi központon keresztül egy alkalmazottat, aki a család mellett segíti az eperszedésben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában