Sörfőzdék

2019.04.09. 15:44

Hódít a kézműves sör, egyre többen keresik a minőségi italokat

Megduplázták tavaly forgalmukat a kisüzemi sörfőzdék. Több mint egymillió hektoliterfok sört állítottak elő a Nemzeti Adó- és Vámhivatal adatai szerint. A somogyi főzdékben is tapasztalják a kereslet növekedését.

Góz Lilla

– Télen az erősebben komlózott és a barna sörök a kedveltek, nem ritkán 6–7 százalékos alkoholtartalommal, tavasztól pedig a lágyabb és gyümölcsös söröket keresik – mondta el Réti András. A Hansdonner Brewpub képviselője hozzátette: meggyes, szilvás, citromos radler jellegű ízesített sörök iránt nő meg főként nyáron a kereslet. Saját kaposvári főzdéjükben ezekből is már többfélét készítettek, aki megjegyezte: nincs nagy különbség árban a kézműves és a kommersz, nagyobb sörgyárak termékei között. – Határozottan tapasztalható, egyre többen törekednek arra, hogy minőségi sört igyanak – jegyezte meg Réti András.

Király Sándor, a Sörművek ügyvezető igazgatója is úgy véli, hogy növekszik a fogyasztói igény a minőségi sörök iránt. – Az újhullámos, ipa sörök a keresettek, viszont az évtizedek óta stabil fogyasztók továbbra is a hagyományos ízeket kedvelik. – A vásárlók nagyon árérzékenyek, kiélezett a verseny, kedvező áron kell jó minőségű sört előállítani – jegyezte meg Király Sándor. A családi vállalat harminc éve foglalkozik sörgyártással, jelenleg Balatonszentgyörgyön.

A szakemberek szerint néhány éven belül a kisebb főzdék adják akár a teljes sörpiac 4-5 százalékát a mostani 1,5-2 százalék helyett. Nincs azonban könnyű dolguk, a nagy sörgyártókkal fel kell venniük a versenyt. Az előző évben leginkább a középkategóriás sörök eladása nőtt meg az olcsóbb, alsó kategóriás termékek rovására. Az ízesített és alkoholmentes termékek forgalma is erősödött: míg előbbi esetében 19 százalékos, addig utóbbi kategóriában 25 százalékos volt a bővülés. A tapasztalatok szerint a férfiak mellett egyre több középkorú nő is előszeretettel fogyaszt minőségi söröket. Különösen kedveznek a piacnak a nyári hónapok, ilyenkor az áruházláncok éves forgalmuk 35-40 százalékát bonyolítják le.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában