közlekedés

2019.04.04. 17:30

Összeállították a halálutak listáját

Ismét összeállították a halálutak listáját, vagyis azokat az utakat, ahol a legtöbb halálos, illetve személyi sérüléssel járó baleset történt. Az első tíz veszélyes út között van somogyi, bár elmondható, hogy tavaly összességében csökkent a közúti balesetek száma a megyében.   

Kovács Gábor

Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság katasztrófa- felszámolási együttműködési gyakorlatot hajtott végre a K őröshegyi Völgyhídon. A gyakorlat feltételezése szerint a völgyhídon egy Budapest irányába tartó veszélyes anyagot (gázolaj) szállító nyerges vontató defektet kap, irányíthatatlanná válik, majd a szalagkorlátnak csapódik. Az ütközés következtében a tartály megsérül, a veszélyes anyag szivárogni kezd. Egy autóbusz a balesetet látva vészfékezésbe kezd, és egy személyautóval összeütközik.

Megkeresték az ország legveszélyesebb útjait, vagyis hol halnak meg, illetve hol szenvednek a legtöbben balesetet. A vezess.hu minden évben elkészíti a halálutak listáját a KSH-tól kapott statisztika alapján. Az első helyre ugrott a 4-es főút, ahol 227 baleset történt egy év alatt, ebből 22 halálos. A 4-es utat követi az M3-as és az M1-es.

Sorrendben a 7. helyet foglalta el a Balaton déli partján fekvő 7-es főút, ahol 104 balesetet regisztráltak 2017-ben. Ebből nyolc volt halálos, és 27 súlyos, 59 könnyű sérüléssel járó.

A listáról lekerült az M7-es autópálya, már nincs a legveszélyesebb húsz út között, holott 2016-ban még a harmadik helyet foglalta el 106 balesettel, amelyekből négy volt halálos kimenetelű. Az összeállítás egy kilométerre is levetíti a balesetek számát, ekkor az M0-s lesz a listavezető, ahol egy kilométerre 1,15 baleset jut egy évben. Az így nyert legveszélyesebb tíz út között már nem található somogyi.

A listáról megkérdeztük a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószolgálatát. A válaszukból kiderült, hogy a megyében olyan útszakaszt, gócpontot nem tartanak nyilván, ahol gyakoriak a halálos vagy személyi sérüléssel záruló balesetek.

A 2017-es évhez viszonyítva több mint 10 százalékkal csökkent a személyi sérüléssel járó balesetek száma Somogy megye útjain a 2018-as esztendőben. A könnyű és a súlyos sérülés balesetek számában csökkenés mutatható ki, azonban hárommal több halálos baleset történt a megyében 2018-ban, mint 2017-ben.

– A megye gyorsforgalmi útjain, vagyis az M7-esen, és a 61-es út Kaposvárt elkerülő szakaszán szintén csökkenés mutatható ki a személyi sérüléses balesetek számában – felelte kérdésünkre Hosszú Balázs, a megyei főkapitányság sajtóreferense. – Ez a csökkenő tendencia érvényes a megye egyszámjegyű és kétszámjegyű útjaira is, mind lakott területen kívül és belül is. Egyetlen kivétellel, mert a kétszámjegyű utakon lakott területen belül a 2017-es évhez képest kettővel több sérüléses baleset történt 2018-ban.

 

Gyakoriak az ellenőrzések az utakon

A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársai naponta foganatosítanak az egész megye területén közlekedésrendészeti ellenőrzéseket, hogy megelőzzék a balesetek bekövetkezését. Ezen kívül a Somogy Megyei Baleset-megelőzési bizottság különböző rendezvényekkel, programokkal és előadásokkal aktívan folytat felvilágosítást. A balesetek legfőbb okai között továbbra is a gyorshajtás és az elsőbbségi jogok megsértése szerepel. A megyei rendőrség közlekedési akciói között gyakori, hogy rendszeresen figyelik, betartják-e az előzési tilalmat a kamionosok az M7-esen, illetve az autósok a közlekedési lámpa tilos jelzését az épülő 67-es gyorsforgalmin, valamint finn módszerrel megszondáztatnak minden arra járó autóst egyetlen helyszínen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában