2019.04.13. 15:45
Somogyi párlatok az összetartozás pálinkájában
Összeöntötték és megáldották a Kárpát-medencei Nemzeti Összetartozás Pálinkáját a gyulai Almásy-kastély látogatóközpont kápolnájában. Négy somogyi pálinkafőzde párlatát is beválogatták a legjobbak közé.
A legjobb anyaországon belüli és határon túli pálinkákat egy nyitott hordóban házasították. Az így kapott – szimbolikus üzenettel is bíró – összetartozás pálinkáját Kis-Rigó László püspök szentelte fel. A palackokat a Kárpát-medencei magyarságért legtöbbet áldozó személyeknek ünnepélyes keretek között adják majd át. A porcelán butélia első sorszámozott palackját Áder János köztársasági elnöknek viszik el. A párlat minden évben más gyümölcsből készül, 2018-ban a kajszibarack volt, míg a 2019-es esztendő gyümölcse a szilva lett. Nagy István agrárminiszter köszöntőjében kiemelte, hogy az elmúlt évek erőfeszítéseinek eredményeként ma már a pálinka szó oltalom alatt áll az egész Európai Unióban, egyedi minőséget és hungarikumot is jelent.
– Ahol magyar ember él a Földön, ott a pálinka is otthon van – jegyezte meg az agrárminiszter.
– Somogy számára nagy elismerés, hogy a Kárpát-medence legjobb szilva pálinkái közé több, a megyében született pálinkát is kiválasztották – mondta el Gyenesei István. Párlata mellett a kaposvári Galántai János, a barcsi Tóth Tamás és a zamárdi Zimek Manufaktúra szilva pálinkája került a nemzeti párlatba. A 20. Gyulai Pálinkafesztiválon a Brillante 2019 pálinka- és párlatverseny kereskedelmi kategóriájának indulói közül egy somogyi főzde kiemelkedő eredményt ért el.
A Zimek Manufaktúra az arany mellé hat ezüstöt és négy bronzérmet gyűjtött. Az aranyérmes Irsay szőlőből készült pálinkájuk Champion díjat is kapott, továbbá a Pannon Gasztronómiai Akadémia által újonnan alapított Magyar Pálinkaválogatás elnevezésű elismeréssel is gazdagodtak.
A nívós megmérettetésre 1187 mintát adtak le, ebből 180 kereskedelmi, a több mint ezer pedig magán és bérfőzdék pálinkái. Utóbbiakat szombat este bírálták.