Néptánc

2019.04.09. 11:30

Új művészeti vezető állt az 55 éves Balaton Táncegyüttes élére

Városi rendezvények, szezonnyitók, nyári fesztiválok kihagyhatatlan fellépője immáron több mint fél évszázada a Balaton Táncegyüttes. A megye második legnagyobb múltú néptánc egyesülete többek között azzal is büszkélkedhet, hogy mostanra kinevelte művészeti vezetőjét. Az idén januártól Csuti Péter a táncegyüttes szakmai irányítója.

Andricz Gabriella

Az utóbbi években több vendégkoreográfussal működött együtt a tánccsoport, ám mindig fontosnak tartották, hogy olyan valaki irányítsa a szakmai munkát, aki folyamatosan részt tud venni az együttes munkájában és a fiatalokat is összefogja. Csuti Péter mindössze húsz éves, kiskora óta táncol, a siófoki művészeti iskolában kezdte pályafutását, és a mai napig aktív tagja a csoportnak. Számos elismerés és szakmai díj birtokosa. A napokban a Székesfehérváron megrendezett Mezőföld Virága szólótánc versenyen kiemelkedően szerepelt a bukovinai táncokat bemutató koreográfiájával. Az együttes ötvenöt éves jubileumi műsorának összeállítása már az új vezető nevéhez köthető.

– Legfontosabb feladatunk az építkezés, a repertoárunk frissítése, és az új tagok toborzása – mondta Csuti Péter. – Túl vagyunk már egy jó hangulatú és szakmailag kiváló edzőtáboron, amelyet a Zselic Táncegyüttesnél töltöttünk. Tervezzük a találkozó folytatását és egy somogyi koreográfia létrehozását – tette hozzá a művészeti vezető.

– A közel harminc tagú tánccsoportunkkal a szakmai megmérettetéseken túl nemzetközi találkozókon is részt veszünk – tudtuk meg Tamás Lóránttól, az együttest működtető egyesület vezetőjétől. – Az együttes utánpótlását elsősorban a városban működő alapfokú művészeti iskolából kikerülő diákok jelentik. Emellett amatőr néptánc képzést is szervezünk olyan felnőttek részére, akik korábban táncoltak, vagy nem táncoltak, de szeretnének táncolni, esetleg egyszerűen közösségbe vágynak. Ennek érdekében folyamatosan táncházakat szervezünk, már az egészen kicsiknek is. Ugyanis jobb minél fiatalabb korban elkezdeni a néptáncot, mert a tánc nem csupán hasznos időtöltés, hobbi, hanem ennél sokkal több. Olyan életforma, mely az egész jellemet formálja, és emberségesebb emberré tesz, mindamellett, hogy kiváló közösség kovácsoló erővel is bír – hangsúlyozta a néptáncegyesület elnökétől.

A Balaton Táncegyüttest Együd Árpád koreográfus alapította 1963-ban. 1965-től a hetvenes évek végéig Balogh István nevéhez köthető az együttes művészeti vezetése. Több mint húsz éven keresztül Szigeti Angéla és Pap Károly irányította a szakmai munkát, akik jelenleg az utánpótlás-nevelésben vesznek részt. Több neves koreográfussal működött együtt az együttest működő egyesület, az utóbbi években, többek közt Kolumbán Norbert, Göbölös Gábor, Kádár Ignác szakmai munkáinak köszönhetően.

Kiválóan szerepeltek a március közepén Székesfehérváron megrendezett Mezőföld Virágai elnevezésű szólótáncversenyen, az együttes tagjai: Fodor Janka, Kasza Krisztina, Gere Bálint és Csuti Péter elnyerték a Mezőföld Virága szólótáncosi díjat. A táncos hölgyek a legjobb nem mezőföldi tánc különdíját is kiérdemelték.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában