tárlat

2019.05.17. 20:00

A lángok és a színek mestere volt

Szinte be sem lehetett férni a Vaszary Képtárba pénteken, mert az érdeklődők megtöltötték a termeket a Szinyei Merse Pál kiállítás megnyitóján, ahol a festőművész dédunokája is beszédet mondott.

Kovács Gábor

Szinyei Merse Pál a magyar kultúra emblematikus alakja, a lángok és színek nagy mestere volt. A legnagyobb magyar géniuszok közé tartozik, és az idő ezt csak megerősítette, mert nagysága a nemzedékek elmúltával érzékelhető igazán – hangzott el az értékelés a tárlatot köszöntőktől. Harminc éve nem volt Magyarországon olyan nagyszabású Szinyei kiállítás, mint amilyennek most Kaposvár ad otthont.

– Szülőföldje és a gyermekkora emlékeiből merítette az erőt – állította Szinyei Merse Anna művészettörténész, a festő dédunokája. – Vidékiként az ember és a természet meghitt együttélése vezette a mesterkéletlenségtől mentes valóságlátáshoz. Ezzel együtt olyan újdonságszámba menő festői eszközöket használt, mint a korban csak a francia impresszionisták, neki azonban erről nem volt tudomása, hiszen sohasem járt Franciaországban.

Szinyei a túl korán jöttek kálváriáját járta, mert a remekművei csak évtizedek múltán vívták ki a kritikusok csodálatát, de a maga korában többnyire csak támadás és meg nem értés jutott osztályrészének. Erről már Szita Károly, Kaposvár polgármestere szólt a köszöntőjében, aki szerint ezért is kötelességünk a festő örökségét ápolni. Kaposváron ezt nagy örömmel teszik, mert Szinyei és a kaposvári Ripp-Rónai József nagyra becsülték egymást, és szoros barátságot ápoltak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában