fotók

2019.05.22. 14:22

Ami nekünk mindennapi, nekik álom meló

Neked munka, nekem álom kezdeményezéshez csatlakozott 9 somogyi foglalkoztató. Tucatnyi megváltozott munkaképességűt alkalmaztak egy napra. Volt, aki a mentősök munkájába lesett bele, más főzött az egyik étterembe vagy egy vállalatnál próbálta ki milyen a csomagoló soron dolgozni.

Góz Lilla

– Sokat utaztam kórházba mentővel és mindig nagyon érdekelt hogyan dolgoznak – mondta el Stáhl Katalin. A 34 éves kerekesszékes fiatal a Kéthelyi Értelmi Fogyatékosok Otthonából érkezett a kaposvári mentőállomásra, ahol véroxigénjét, vérnyomását mérték meg, valamint egy riasztáson is részt vett. Érdeklődve, izgatottan egymás után tette fel kérdéseit. Szita János, az Országos Mentőszolgálat regionális kommunikációs munkatársa elmondta: első ízben csatlakoztak a Neked munka, nekem álom kezdeményezéshez.

– Sok testi és lelki sérülttel találkozunk. Nagyon örülünk ennek a programnak, amely révén bemutathatjuk munkánkat – tette hozzá Szita János.

A Bárány Fogadó konyhája is benépesült. Itt ketten segítettek a főszakácsnak egy mártás készítésében. A Videotonban pedig Horváth Attila a csomagoló soron dolgozott.

– Dolgoztam kézműves üzemben, majd takarítottam a kéthelyi intézményben, ahol lakom. Ez a munka is nagyon tetszett – mesélte Attila. A kaposvári vállalat 3. alkalommal csatlakozott az álommunka programhoz.

– Több megváltozott munkaképességűt foglalkoztatunk. Van köztük aki betanított, más szellemi munkát végez. Teljes értékű kollégáink, nagyon lelkesek és lojálisak a munkahelyükhöz – mondta el Fábián Balázs, a Videoton-Elektro Plast Kft. ügyvezető igazgatója. Hozzátette: mozgássérült parkolóhelyek várják dolgozóikat Marcaliban és Kaposváron is.

–2015–ben indul a program, Somogyban harmadik alkalommal indítottuk el – mondta el Simonné Hornyák Valéria, a Somogy Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztályának vezetője. Hozzátette: Magyarországon a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatására duplájára emelkedett, jelenleg negyven százalékuk dolgozik.

Befogadóvá válni azért, hogy dolgozhassanak

A KSH adatai szerint tavaly Somogyban a 24 ezer főből több mint 4500 megváltozott munkaképességű tudott elhelyezkedni. Simonné Hornyák Valéria főosztályvezető elmondta: míg korábban 11, ma már 19 százalékuk dolgozik.

– Tavaly 171 munkaerőigény érkezett 352 álláshelyre, illetve 599 fő sikeres elhelyezkedésében közreműködtünk – mondta el Horváth Anikó Katalin, rehabilitációs ellátási és szakértői osztály vezetője. Hozzátette: osztályuk a papírok őrei, amely segíthet az elhelyezkedésben.

– A Neked munka, nekem álom program segítheti a fogyatékosok és a megváltozott munkaképességűek integrációját – mondta el Strómájer Gábor, a Munkaerőpiacon Maradás Egyesület megyei irodavezetője. Megjegyezte: az a céljuk, hogy a kezdeményezés révén még befogadóbbá tegyék a munkavállalókat, minél többen kapjanak lehetőséget arra, hogy dolgozhassanak. Idén öt megyében 65 álmot teljesítenek a program szervezői.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában