évforduló

2019.05.18. 21:00

Élő koncertekkel, találkozókkal ünnepli a 40 éves évfordulót Barcs

Időkapszulával üzennek a jövőnek a barcsiak június végén Barcs várossá nyilvánításának 40. évfordulója alkalmából rendezett sorozat keretében.

Koszorus Rita

Somogy kétezer éves történelemmel bíró települése 1979-ben kapott városi rangot. – Az idei városünnep mindenkié lesz, legalábbis ezt szeretnénk – mondta Karvalics Ottó polgármester.

Június 27-től 30-ig elszármazott barcsiak térnek haza a városünnepre, amely június 30-ig kínál programokat az idei évben. A barcsi zeneoktatásból indult, mára országos és nemzetközi koncerteken játszó művészek térnek vissza az ünnepségsorozat komolyzenei nyitókoncertjére, a csütörtöki nyitányra. Pénteken a képzőművészet jegyében a múzeum várja a 40 év alatt Barcson megforduló, a városhoz kötődő alkotókat és a közönséget egy különleges kiállítással, majd délután a Barcsi Városi Fúvószenekar és Mazsorett Egyesület és vendégzenekaraik utcazenével, felvonulással és tánccal köszöntik a várost. – Ez a múlt egy szelete is, hiszen a várossá nyilvánítás évében rendezték 1979-ben Barcson először a nemzetközi rézfúvós tábort – tette hozzá a polgármester. – Így a fúvószene Barcs történetével egybefonódott.

Különös helyszínné válik a Testvérvárosok tere, hiszen Barcs legrégebbi testvérvárosi kapcsolatának, a rendszerváltás előtti – idén éppen 30 éves – sinsheimi kapcsolatnak is emléket állít. Itt a szegedi Brass Sun City lép majd fel. A szintén 1979-ben átadott Szabadidőközpontban a nyitónap sztárvendége az Emelet lesz, akik a régi Első Emelet nótákkal érkeznek.

Június 29-én, szombaton helyezik el a jövőnek szánt üzenetet az időkapszulában, majd délelőtt díszünnepség keretében adják át a város kitüntető címeit. A barcsi énekesek mellett a város büszkesége, a néptánc is helyet kap, hiszen több évtizedes gyökerei vannak a Boróka történetének, amely messze vitte és viszi Barcs hírét. Az idei évben megújult termekbe költöző küzdősportok – karate és judo – is bemutatókat tartanak, majd a Magna Cum Laude nagykoncertje és tűzijáték zárja a szombati napot.

Vasárnap egész napos vizes programok lesznek a barcsi fürdőn, 10 órától játékos versenyek, majd a Buborék Együttes koncertje várja a látogatókat a strandon óriásbábokkal és óriási buborékokkal.

 

Bemutatóközpontra és kerékpárútra is pályázik Barcs

Épül a Barcs-Drávatamási kerékpárút a nemzetközi EUROVELO 13 „vasfüggöny útvonalának” keretében a folyóparton, s a remények szerint a Barcs-Drávaszentes bicikliút is elkészülhet egy benyújtott pályázatnak köszönhetően. Ismét beadtuk a pályázatot, reménykedünk – mondta a folytatódó határmenti együttműködések kapcsán Karvalics Ottó. Barcs polgármestere felidézte, hogy több ízben is adtak már be pályázatot, hogy a Dráva Kapu Bemutatóközpont a folyópart mentén haladva megközelíthető legyen a kerékpáros turisták számára is, most egy újabb lehetőséggel élnének. Emellett a kikötőnél található Sóraktár felújítását is tervezik szintén horvát-magyar együttműködés keretében. Beliščével közösen egy olyan bemutatóközpontot alakítanának ki az együttműködés keretében, amely idézi a drávai hajózás fénykorát, hiszen az épület átrakodó csomópontként is szolgált. A tervek szerint az Európa Amazonasaként is említett folyó értékeit vonultatnák fel a kialakítandó központban, amelyre 850 ezer eurós pályázati kérelmet nyújt be az önkormányzat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában