Adóbevallás

2019.05.14. 09:00

Hosszabb nyitvatartással várják a somogyi adózókat

A személyi jövedelemadó-bevallás, illetve az egy plusz egy százalékos rendelkezések benyújtásán kívül az adó megfizetésének határideje is május 20. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal már harmadik éve készítette el az szja-bevallási tervezeteket, amelyet az idén a magánszemélyek, az őstermelők és az áfás magánszemélyeken kívül már egyéni vállalkozók is kaptak.

Harsányi Miklós

– Az szja-bevallási tervezet adatait össze kell hasonlítani a rendelkezésre álló igazolásokkal, s ha az adózó minden adattal egyetért, akkor gyakorlatilag semmilyen teendője nincs – tájékoztatott Poszovácz Gabriella, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal megyei igazgatóságának szóvivője. – Magánszemélyek bevallási tervezete – az őstermelők, áfás magánszemélyek és az egyéni vállalkozók kivételével – május 20-án automatikusan bevallássá válik. Aki olyan jövedelmet szerzett tavaly, amelyről a NAV nem rendelkezik információval – például ingatlan bérbeadásból származó jövedelem –, annak a bevallási tervezetet ki kell egészítenie. Ha valaki tavaly adókedvezményre volt jogosult, azonban év közben nem vette igénybe és a bevallásában szeretné érvényesíteni, akkor most módosíthatja tervezetet.

Május 20-án a bevallási tervezet véglegessé válik, s már nincs lehetőség kiegészíteni. A már benyújtott bevallást vagy május 20. után véglegessé vált tervezetet csak önellenőrzéssel lehet módosítani. Az őstermelőknek, az áfás magánszemélyeknek és az egyéni vállalkozóknak az adóbevallási tervezet egy „ajánlat”, ami nem válik automatikusan bevallássá. Tehát ezeket a tervezeteket május 20-ig ki kell egészíteni az őstermelői, az egyéni vállalkozói, az önálló tevékenységből származó jövedelmi adatokkal. Ha a mezőgazdasági őstermelő éves bevétele tavaly nem volt több mint 600 ezer forint és más bevallásköteles jövedelme sem volt, akkor bevallást sem kell benyújtania. Ha az adózó elmulasztja május 20-ig a bevallás benyújtását vagy a tervezet módosítását, akkor a NAV 15 napos határidővel felhívja a figyelmet ennek pótlására. Poszovácz Gabriella kifejtette: érdemes használni a NAV nyomtatványkitöltő programját, amelynek ellenőrzési funkciója kiküszöböli a kitöltésből adódó hibákat, hiányosságokat. A program a NAV honlapjáról érhető el a legkönnyebben, s az online nyomtatványkitöltőt azok is használhatják, akik nem rendelkeznek ügyfélkapu regisztrációval, a bevallás kitöltése után könnyedén kinyomtatható.

– A NAV kaposvári központi ügyfélszolgálata meghosszabbított nyitvatartással várja az adózókat – közölte a szóvivő. – Május 17-ig hétköznap 18 óráig, május 20-án, hétfőn 20 óráig van lehetőség az szja-bevallással kapcsolatos ügyek intézésére, s ügyfélkapunyitásra.

Segítség a gyermekek gyógyítására

Legtöbben gyermekek gyógyítására, illetve állatmenhelyekre szánják az adó egy plusz egy százalékát: a felajánlók évről évre milliárdok sorsáról dönthetnek. A NAV honlapján közzétette azoknak a civil szervezeteknek az adószámát valamint az egyházak és a Nemzeti Tehetség Program technikai számát, amelyekre érvényes felajánlás tehető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában