lehetőség

2019.07.02. 17:30

Új földeket kaphatnak a közmunkások

A közmunkások derékhadát a földekre lehet vezényelni azzal, hogy új programot indítana az Agrárminisztérium. A somogyi falvak egy részében üdvözölték ezt az ötletet, mások szerint mindezt korábban kellett volna, hiszen mára visszaszorulóban a közfoglalkoztatás.

Kovács Gábor

Mostanában Kisbajomban reggel hat órakor kezdenek a közmunkások, és 14 óráig bírják, mert a nagy nyári hőséget nehéz elviselni. Korábban 19-en voltak, most öten vesznek részt a mezőgazdasági közmunkaprogramban.

– Nincs szakképzett ember a közmunkások között, s a képzetlenek közül nincs kit a traktorra ültetni – mondta Szelidné Gelencsér Angyalka polgármester. – Vannak földjeink, amelyeket beültettünk, de mivel az erdő közepén vagyunk, rengeteg a vadkár. A parlagon maradó földekből széna lesz a lovaknak.

Új mezőgazdasági közfoglalkoztatási és szociális földprogramot hirdetett meg az agrártárcához tartozó Nemzeti Földalapkezelő Szervezet. A minisztériumot vezető Nagy István bejelentette, hogy a vidéki közfoglalkoztatási lehetőségek bővítésére és a helyi mezőgazdasági termelés elősegítésére induló programban 500 helyen összesen 1400 hektár állami föld kerülhet 5 évre ingyenes önkormányzati használatba.

– Annyira lecsökkent a létszám, hogy a meglévő földterülettel sem bírunk igazán – mondta Sztányi Tibor, Kaposfő polgármestere. Volt idő, amikor 50-60 közfoglalkoztatott dolgozott a kaposfői földeken, ma már csak hatan maradtak a három fóliasátorra. A munkaerőpiac bővülése csökkentette le az erőforrásaikat, ezért ma már csak a lehetőségeikhez mérten foglalkoznak kertészettel, növénytermesztéssel.

Szenyéren sincs már tartalék a közmunkára, felelte érdeklődésünkre Bogdán Imre János, a falu polgármestere. A közmunkások közül sokan visszatértek a munkaerőpiacra. A községben jelenleg 25 közfoglalkoztatott van, közülük 15-en tevékenykednek a mezőgazdasági programokban.

Ha kapna még termőföldet a falu, Gigén viszont megújulhat az eddig is rendkívül sikeres közmunkaprogram. Gigén még vannak bevonható emberek a közmunkába, s bár a fiatalok inkább a városba mennének dolgozni, de nekik is működik ifjúsági garanciaprogram a településen. – Negyedik éve működik a Start mezőgazdasági program nálunk, burgonyát, hagymát és újabban fűszerpaprikát termesztünk – mondta Bálint Ildikó, Gige polgármestere. – Legutóbb a marcali expón piaci lehetőségekhez is jutottunk, de az értékesítés nem megy egyik napról a másikra. A másik lehetőségünk a termények savanyítása, és a helyi intézményeket látjuk el élelmiszerrel, de szociális alapon is eljuttatjuk a helyi rászorulóknak.

 

A települési adottságokat fontos figyelembe venni a hasonló programok során, vélte Bálint Ildikó, mert nagy különbségek vannak a falvak között a lakosság száma, iskolázottsága, a hátrányos helyzetűek száma és az úthálózattal ellátottság között. A falusi hagyományokkal rendelkező településeken élőket jobban be lehet vonni a mezőgazdasági közmunkaprogramokba. A környékbeli polgármesterekkel beszélgetve azt tartanák igazán ösztönzőnek, ha a közmunkásbért a minimálbér szintjére emelnék, s aztán ehhez lehetne igazítani a munkanormákat is. Mindez ösztönzően hatna a munkamorálra, és javíthatná a munkafeltételeket is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában