edzés az életünkért

2019.08.03. 16:30

Lépésversenyben vagyunk az egészségért

Kiléptünk az országos lépésversenyben: egy felmérésből kiderült, hogy mennyit mozgunk a mindennapokban. A megfelelő lépésszám segíthet az ideális testsúly elérésében, amely sok betegség kialakulásának esélyét csökkentheti, és javítja a vérkeringést.

Kovács Gábor

Az utóbbi években még divatosabbá vált a mozgás, állítja Baranyai Barnabás, kaposvári személyi edző. A konditeremben minden korosztály megtalálható a 15 évestől a 65 évesig. A fiatalok a közösségi médiában képekkel kommunikálnak egymással, és ezeken a fotókon jól és fitten akarnak kinézni. Az idősek viszont tudatosan készülnek arra, hogy megőrizzék az egészségüket, ezért sokan sétálnak közülük fél vagy egy órát az egészségért.

Egy gyógyszergyártó cég és a Gemius kutatóintézet eredményeiből kiviláglik, hogy a magyarok a saját bevallásuk és érzetük szerint 6000-et lépnek naponta, ám valójában átlagosan még 4500-at sem teszünk meg. Az 1950-es évek, vagyis a lépésszámlálók megjelenése óta a köztudatban napi 10 000 lépést tartanak ideálisnak az egészséghez, bár egyes kutatók szerint elég a 7500 is.

A magyarok azonban többségében nem az egészségmegőrzésért, inkább a napi teendőik közben sétálnak. A napi lépésmennyiségünk 21 százalékát az otthoni házimunka igényli, 26 százalékban a séta a munkahelyre vagy az iskolába, de a legtöbb lépést a vásárlással töltött időben tesszük. A megkérdezettek napi mozgásának 34 százalékát tölti ki a bevásárlás, ügyintézés. Érdekesség, hogy a magyar nők 25 százalékkal többet mozognak, mint a férfiak. A vidéki emberek jobban állnak a lépésváltásban, minta városiak, de megyénként eltérő a helyzet.

A legtöbb napi lépést a Jász-Nagykun-Szolnok megyeiek teszik meg, szám szerint 9287-et. A dobogón utánuk a veszprémiek jönnek 8341, majd a vasiak 7351 lépéssel. A somogyiak egy nap alatt átlag 6418 lépést teljesítenek, ezzel a 13. helyezést értük el a megyék között, közvetlenül Zala és Tolna előz meg bennünket. Mögénk szorultak viszont a baranyaiak is, és a sort Nógrád megye zárja 3368 lépéssel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában