keresett szakmák

2019.09.11. 11:30

Felnőttként már pályának látják a hegesztőmunkát

Több mint száz szakma közül választhatnak azok, akik felnőttoktatásban szeretnének tanulni. Az autóbusz-vezető, a pénzügyi-számviteli ügyintéző és a hegesztő szakma a legnépszerűbb idén.

Góz Lilla

Felnőtt­oktatás keretében több mint 40 szakma közül választhattak az érdeklődők a Kaposvári Szakképzési Centrum 10 tagintézményében – nyilatkozta Weimann Gáborné, a Kaposvári Szakképzési Centrum főigazgatója. Hozzátette: a képzések hossza fél évtől három évig terjed, a beiratkozások hétfőn zárultak, eddig az új szakmát tanulni vágyók száma megközelíti a nyolcszáz főt. Érettségire felkészítő nappali és esti képzésre idén is több mint 250 fiatal jelentkezett.

– A népszerűségi toplistát a hegesztő, a gyakorló ápoló és a tehergépkocsi-vezető képzések vezetik, de évről-évre folyamatos az érdeklődés az autóbusz-vezető, a központifűtés- és gázhálózat rendszerszerelő, illetve az asztalos szakmák iránt – mondta el Weimann Gáborné. Megjegyezte: iskolarendszerben két szakmát továbbra is ingyenesen lehet elvégezni, de a második szakmánál annyi a kikötés, hogy esti vagy levelező munkarendben kell tanulniuk.

– A legnépszerűbb képzésnek számít az autóbusz-vezető, az autószerelő, a pénzügyi-számviteli ügyintéző, a vállalkozási mérlegképes könyvelő és a turisztikai szervező és értékesítő – mondta el Szamosi Lóránt. A Siófoki Szakképzési Centrum kancellárja hozzátette: a jelentkezők hatvannyolc akkreditált szakma közül választhattak, az idén újdonságként indították el az informatikai rendszer­-üzemeltető szakmát.

– Eddig közel kétszázan jelentkeztek, de még szeptember közepéig lehetőség van arra, hogy beiratkozzanak az ingyenes képzésekre – tette hozzá a siófoki centrum kancellárja. Szamosi Lóránt elmondta: nagyon népszerűek a felnőttoktatás képzései.

– Az ingyenesség mellett vonzerőt jelent az is, hogy több szakmával könnyebb elhelyezkedni a munkaerőpiacon, valamint a sokrétű ismeretekkel a bérigényt is növelni lehet – jegyezte meg a kancellár. Mindezek mellett idén térítésmentes angol és német nyelvi képzéseket is indítanak. Felnőttképzésben továbbra is a hajós szakma a legnépszerűbb, ebben az évben pedig gyümölcspárlat-készítő tanfolyamot is indítottak. Véleménye szerint a balatoni szakképzést egységesen kell kezelni, amelyben Somogynak kiemelt szerepe van.

– Siófok esetében egy ipari park létrehozásával lehetőségünk lenne egy ágazati képzőközpont megteremtésére, nyilván meg kell ehhez találni a szakmacsoportot is, amelyre komoly munkaerőpiaci igény van – mondta el Szamosi Lóránt.

Többen jelentkeztek szakgimnáziumba

Az idén 490 ezer középiskolás kezdte meg a tanévet. Gimnáziumba 29 ezren, szakgimnáziumba viszont több mint 31 ezer fiatal jutott be. Az új belépő szakgimnazisták legnagyobb hányada informatikai területen tanul, a második legnépszerűbb szakmacsoport a közgazdaság lett, harmadik helyen pedig a vendéglátási, turisztikai képzések állnak. Legkevésbé a könnyűipari és a nyomdaipari szakterület vonzotta idén a fiatalokat. A hároméves, érettségit nem adó szakközépiskolákban a vendéglátás a diákok abszolút kedvence, de nagyon sokan tanulnak majd gépészetet és mezőgazdaságot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában