Zeneterápia

2019.09.17. 17:30

A zene nyithatja ki a világot a sérült gyerekek előtt

A Soundbeammel ismerkedtek nagyváradi pedagógusok a Bárczi Gusztáv Módszertani Központban. A kaposvári gyógypedagógiai intézményben az országban az elsők között alkalmazták ezt a zeneterápiás eszközt, amelynek segítségével a sérült gyerekeknek fejlődhet a koncentrációs képességük, nyitottabbá válhatnak a világ felé.

Góz Lilla

Balogh Éva Zita, a Bonitas Speciális Oktatási Központ pszichológusa elmondta: nagyváradi intézményükben 2015 óta foglalkoznak pedagógusok, fejlesztők magyar értelmi- és mozgássérült, autista, látássérült és Down-szindrómás gyerekekkel. A közelmúltban pályázati forrásból tudták megvásárolni a Soundbeam eszközt, most pedig a kaposvári intézményben tanulják meg annak használatát. Hazánkban 2010-ben az elsők között alkalmazták a kaposváriak a nemzetközileg már ismert zeneterápiás eszközt, a Soundbeamet.

– Az angliai Bathból érkeztek szakemberek, akiktől lassan tíz éve már, hogy megtanultuk az eszköz használatát – mondta el Benczéné Csorba Margit, a Bárczi Gusztáv Módszertani Központ főigazgatója. Hozzátette: a konduktív pedagógiával próbálják most ötvözni a zeneterápiás eszközt, amely az idegrendszeri és mozgásszervi sérült gyerekek fejlesztésében segíthet.

 

– Nagyon jók az eredmények, a személyiségükbe beépül a zenei alap, sokkal jobban fejlődnek, egyre összetettebb folyamatokat tudunk elindítani – mondta Benczéné Csorba Margit.

– Ultrahangot bocsájt ki az eszköz és a kezünkkel irányítjuk. A komputer pedig a beprogramozott zenét megszólaltatja – mutatta be a fejlesztő eszközt Pucz András gyógypedagógus. Hozzátette: a foglalkozások során a gyerekek úgy tudnak zenélni, hogy hozzá sem érnek a hangszerhez. Megjegyezte: a zeneterápiát követően a gyerekek nyitottabbakká váltak, könnyebben szólaltak meg, javult a koncentrációjuk. A nagyváradi vendégek szerdán utaznak haza, legközelebb pedig ők látják vendégül a kaposváriakat.

Fejlesztés zenével, hangokkal

A Soundbeam egy kontaktus nélkül megszólaltatható zenei terápiás eszköz, amelynek kifejlesztése az 1920-as években Leon Theremin, orosz zeneszerző nevéhez kötődik. Találmányából, a Thereminvoxból, a első hangos filmek hangeffektusait előcsalogató eszközből nőtte ki magát a modern kor dallamvarázs világának alkotóeszközévé. A terápiás eszközt a világ több mint 2000 intézetében használják, több nemzetközi vizsgálat is megerősítette fontosságát. Elsőként Phil Ellis az angliai Warwick Egyetem Nevelési Intézet munkatársa mutatott rá a Soundbeam tudományosan bizonyított hosszú távú hatására a fogyatékos gyermekek és felnőttek tanulási folyamatainak tekintetében.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában