katonamúlt

2019.09.22. 20:00

Szórakoztatóan akciódús: ilyen volt a III. Nagyatádi Honvédtalálkozó

Ebben az évben harmadik alkalommal rendezték meg a III. Nagyatádi Honvédtalálkozót a városban. Minden eddiginél színesebb, és mozgalmasabb programokkal várták az érdeklődőket a kétnapos rendezvényen.

Barkóczy László

Az esemény már pénteken elkezdődött a zászlófelvonással, melyet a Somogy Táncegyüttes műsorával, majd fotókiállítással és könyvbemutatóval folytattak a szervezők.

Szombat reggel aztán a volt nagyatádi laktanya területére várták a haditechnika iránt érdeklődőket.

 

– Miért futnak a katonák? – kérdezte édesanyját a talpig katonának öltözött kisgyerek, miközben harcra készen lóbálta műanyag puskáját. Mint kiderül airsoft csapatok tartottak bemutatót a régi alakuló téren. Az elképelt esemény, hogy gonosz terroristák akarnak fegyvert vásárolni, egy másik fegyveres csapattól. Az adásvételt azonban a reguláris erők katonái szakították félbe, semlegesítve az ellenség katonáit. Ehhez minden eszközt bevetettek: támadtak páncélozott szállító harcjárművel, de a deszantosok helikopterrel érkeztek. A gyors akciót siker koronázta, sikerült elkapni a terrorista vezért, és légi úton elszállítani.

A bemutatóval egyidőben a 63. Bázison akadályverseny várta a vállalkozó szelleműeket. Huszonegyezer négyzetméteren több mint nyolcvan akadályt kellett leküzdeniük az indulóknak.

– Nagyon erős mezőny állt össze a mai versenyre – mondta el kérdésünkre Vlasics Zoltán, a 63. Bázis vezetője. – Több olyan akadály is van a versenyen, melyeket a legtöbb nemzet is használ katonáinak, kommandósainak kiképzéséhez.

Szombat délután a Szent István parkban folytatódott a találkozó. A zenés alaki bemutatón a katonák néha a fizikai törvényekkel ellentétesnek tűnő módon pörgették fegyvereiket, mellyel a közönség egyöntetű elismerését vívták ki. A Kaposvári Helyőrségi Zenekar is kitett magáért, hisz a megszokott katonaindulókon túl, igazán egyedi produkciókkal is megörvendeztették az érdeklődőket.

A találkozón rövid beszédet mondott Szabó István honvédelmi államtitkár, aki kiemelte, hogy a világ egyre veszélyesebb, és nekünk illetve katonáinknak fel kell készülni ezekre a veszélyekre. Utána Ormai István, Nagyatád polgármestere üdvözölte a kilátogató vendégeket és köszönte meg a számos különleges rendezvényt, mellyel Nagyatád lakóit szórakoztatják, és egyben ünneplik a város katonai múltját.

A katonai közelharc bemutató, a lovashuszár bemutató, és a drogkereső kutyák műsorát követően az eseményt a honvéd bál zárta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában