Zene világnapja

2019.10.01. 17:30

A zene nem csak szórakoztat

Óvodások és iskolások is dalra fakadtak Kaposváron a zene világnapján, a megyeszékhely legkülönbözőbb pontjain csendült fel az énekszó a járókelők legnagyobb örömére.

Koszorus Rita

Gyerekek töltötték meg a kaposvári Kossuth teret a zene világnapján. Több százan fakadtak dalra és hívták fel a figyelmet énekükkel a dal erejére. Reggel már óvodások lepték el a belvárost, körjátékokat játszva fakadtak dalra a főtéren.

Vidám műsorukat követően a Kaposvári Fúvószenekar muzsikájára kaphatták fel fejüket a városlakók, ekkor már lázasan készülődtek azok a diákok, akik az összevont kórussal adtak elő népdalokat a Somogy Zenekar kíséretére bízva az énekszót. – Szerettük volna, ha minél többen meghallják a muzsika hangjait – mondta Nagy Tamás, a kaposvári Liszt Ferenc Zeneiskola igazgatója. – A kezdeményezés úgy is indult, hogy a zene fontosságára hívjuk fel a figyelmet, de azt gondolom a zenetanulás is ugyanilyen fontos. Szeretnénk ezt az alkalmat a magunk hasznára is fordítani azzal, hogy kijövünk és megmutatjuk magunkat.

 

Egyre jobb feltételekkel lehet ugyanis zenét tanulni, akár itt, Kaposváron is – tette hozzá az igazgató. Az összevont kórus soraiban is sokan voltak, akik vagy jelenleg is zenélni, énekelni tanulnak, vagy részt vettek oktatásban. – Öt évig tanultam zongorázni – mondta el lapunknak Jakab Sára Luca. – Én ugyanígy voltam – tette hozzá társa Nagy Luca Sára, de mostanában sajnos a gimnáziumi tanulmányok miatt már nincs rá időm.

A lányok elmondták: szerintük igaz az ismert Máté Péter sláger (Zene nélkül, mit érek én) mondanivalója az élet mélységére.. Ők még a tanuláshoz muzsikát hallgatnak, természetesen nem kemény rockot. – A zene képes biztosítani a lelki nyugalmunkat – összegzett Jakab Sára Luca.

A Kossuth téren a dallamokban lubickoló járókelőknek is ezt adta a csengő énekszó, voltak, akik még táncra is perdültek a napfényes őszi délelőttön. A performance szerű jelenetek aztán szervezett formában folytatódtak, hiszen táncház zárta a belvárosi programot. Délután a Nagy Imre téren sétálók kaphatták fel fejüket zongoraszóra, de furulya, vonósok és szaxofon is az utca emberét szórakoztatta.

Az agyat fejleszti a zene

A város tizenöt pontján muzsikáltak fiatalok a zene világnapján. Ezzel egyúttal a zenei nevelés fontosságára is igyekeztek felhívni a járókelők figyelmét. Az ugyanis tudományos tény, hogy a zene jó hatással van a gyerekek fejlődésére. – Kutatások igazolták, hogy a zenetanulás a bal agyféltekét fejleszti – hívta fel figyelmünket Nagy Tamás, a Liszt Ferenc Zeneiskola igazgatója. – Ez felelős a nyelvtanulásért, a kreativitásért, a memóriáért és a szociális képességekért. Tehát, ha valaki okos, jó tanuló gyermeket szeretne, ki ne hagyja a zeneoktatást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában