ötletek

2019.10.14. 17:30

Diák innovációk a halpusztulás, a felmelegedés és a rossz levegő ellen

Szellőzőrendszer hulladékból, halpusztulást megelőző tófigyelő rendszer, és algatermelő biomassza előállítása – ez a pár ötlet a kaposvári diákok fejéből pattant ki. Meg is valósították, és bemutatták a KIV-AGY innovációs diákversenyen, az Erdők Háza látogatóközpontban.

Kovács Gábor

A diákok és a tanárok a saját bőrükön érzik, ha rossz a levegő a tanteremben, mert olyankor lankad a figyelem. Ha ablakot nyitnak, akkor meg hideg van. Ennek a hétköznapi problémának a megoldására egy tanterem szellőztető rendszert fejlesztett a Munkácsy gimnázium egyik csapata.

– Én a passzív házakról gyűjtöttem anyagot, a többiekkel együtt találtuk ki a részleteket – mondta Gáspár Bars, 11. osztályos tanuló. A szellőztető rendszert 3D-s nyomtatással, hulladékból nyert üdítős dobozokból építették fel, és a hozzá tartozó elektronika okosvezérléssel működteti, magyarázta a felkészítő tanár, a földrajz-informatika-technika szakos Kerese Tibor, aki egy másik munkácsys csapatot is mentorált. A 3D RoboTolók egy robotkart fejlesztettek ki.

 

A desedai halpusztulás adta az ötletet, hogy egy tófigyelő rendszert alkossanak a Táncsics gimnázium diákjai, mellyel megfigyelhetik az élővizeket, ivóvízbázisokat vagy medencéket. Elemző szenzorok kimutatják a víz változásait, mérik a PH-értéket, a hőmérsékletet, az oxigénszintet, az átlátszóságot. A rendszer egy online felületre tölti fel az adatokat. Vámosi László laborvezető és kémia-matematika tanár segítette a fiatalokat. Sok időt kellett tölteni a kalibrálással, hogy a szenzorok pontosak legyenek, jegyezte meg Vámosi Flórián, akit azóta felvettek a PTE Természettudományi Karán fizika szakára.

– Régóta érdekelt bennünket a természetvédelem, így jutott eszünkbe a légkörben lévő szén-dioxid megkötésének problémája – mondta a zselicszentpáli Sabján Laura, a Móricz Zsigmond Mezőgazdasági Szakgimnáziuma 10. osztályos diákja. Algákat tenyésztenének, még éjszaka is a megújuló energiaforrásokkal megvilágított medencékben, s az alga elnyeli szén-dioxidot, mondta a kaposfői Tóth Ferenc Csaba, a felkészítő műszaki tanár.

 

A város számít a tudásvággyal rendelkező diákokra

A középiskolások körében is van olyan tudás, amit érdemes a felszínre hozni, és ezzel erősíteni a tudásvágyat, valamint azt az érzést, hogy a város számít a fiatalokra, mondta Szabó Zoltán, az innovációs diákversenyt uniós támogatással megszervező Kaposvári Városfejlesztési Nonprofit Kft. ügyvezetője. A bírálóbizottságban Varga József, a Somogyi Kereskedelmi és Iparkamara (SKIK) elnöke, Kárpáti Tímea, a Somogy Megyei Vállalkozói Központ főigazgatója, Bokor Árpád, a Kaposvári Egyetem kutatási és innovációs dékánhelyettese, és Pintér Ferenc, a kaposvári Profiso Kft. ügyvezetője foglalt helyet. Varga József elmondta: megvalósítható ötleteket látott, és olyan diákokat, akikből gyakorlati emberek lehetnek, rájuk pedig műszaki területen nagy szükség van a gazdaságban.

 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában