egészséges fogyasztás

2019.10.31. 11:30

Nem beszélni, enni kellene a zöldséget

Egyes betegségek akár 30 százalékban is megelőzhetők lennének megfelelő zöldség- és gyümölcsbevitellel. Magyarország azonban mindkét területen rosszul áll, a zöldségfogyasztás terén az utolsók vagyunk az uniós országok között.

Góz Lilla

– Korábban zsák számra vitték a krumplit, a hagymát és a káposztát, most csupán pár kiló kerül csak a kosarakba – mondta Rádóczi Imre kereskedő a kaposvári nagypiacon. – A főzéshez szükséges alapanyagokat viszik leginkább, a gyümölcsök közül pedig most a szőlő, szilva a kelendő.

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének felmérése szerint évente 2,7 millió ember halálában játszhat szerepet a nem elegendő zöldség- és gyümölcsfogyasztás. A 10 legjelentősebb kockázati tényező között tartják számon ezeknek az élelmiszereknek az alacsony mértékű fogyasztását. – A gyümölcsök és zöldségek a napi étrend részeként fogyasztva segíthetnek megelőzni egyes betegségeket, rosttartalmuk nagymértékben segíti az emésztést – mondta ifjabb Pavlovics György kaposvári gyermekorvos. – Nagyon fontos, hogy a gyerekek bőségesen és folyamatosan kapjanak zöldséget, gyümölcsöt.

A gyermekorvos kiemelte: a különféle zöldségek és gyümölcsök fogyasztása egyértelműen biztosítja a legtöbb mikrotápanyagot, táplálékrostot és számos alapvető táp­anyagot. Nagyobb mértékű fogyasztásuk segíti a telített zsírok, a cukor vagy a só kiszorítását.

Az Eurostat adatai szerint az uniós országok között Magyarország a 25. helyen áll gyümölcsfogyasztásban, a lakosság mindössze 40 százaléka eszik legalább egyszer naponta gyümölcsöt. Zöldséget a magyarok 30 százaléka eszik csak naponta, míg a listavezető Belgiumban és Írországban a lakosság 84 százaléka minden nap eszik zöldséget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában