emléktábla avatás

2019.11.09. 15:57

Generációk nőttek fel Lestyán Ferenc édességein

Emléktábla őrzi ezentúl egy legendás kaposvári cukrász emlékét a református vendégházban, amelynek az ő hagyatéka és öröksége vetette meg az alapjait.

K. G.

Lestyán Ferenc szülőfalujában, Csíkszentkirályban készítették el az emléktáblát, és egy küldöttség hozta Somogyba. Székely Ernő, Csíkszentkirály polgármestere mondott emlékező beszédet a mestercukrászról az avatáson.

A csíki Lestyán családban volt író, orvos, mérnök, de cukrászatra csak egyetlen adta a fejét a családból. Ferencet a történelem vihara előbb Kispestre sodorta, majd 1940-ben költözött Kaposvárra. Előbb cukrászdai kifutófiú volt, majd 17 éven át a Földműves Szövetkezet cukrászüzemében dolgozott. Képezte magát, 1967-ben diplomát szerzett. 1971-ben nyitotta meg a Kisfaludy utcai műhelyét, amelyre jól emlékeznek az idősebb kaposváriak.

Később bejárta a világot, mindenütt megkóstolta a jellegzetes édességeket, de a saját ízlése szerint készítette fagylaltjait, süteményeit, szaloncukrait. A kakasos nyalókája az egész országban elterjedt, generációk nőttek fel az édességein. Elsőként kapott Aranyhabverő-díjat a Dunántúlon az Iparosok Országos Ipartestületétől az életművéért. Presbiterként fontos szerepet töltött be a kaposvári református egyházközség életében. 2014-ben, 88 éves korában érte a halál.

Az emléktáblát Petró László, az új kaposvári református lelkipásztor áldotta meg, az első hivatalos szerepléseként a megyeszékhelyen. Koszorút helyezett el Kéki Zoltán, a Csíksomlyói Baráti Kör elnöke és Puskás Béla helytörténész.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában