Környezetbarát

2019.11.06. 09:00

Gyarapodnak a zöldrendszámos autók Somogyban

Tavaly májushoz képest idén októberre a zöld rendszámot kapott környezetkímélő gépkocsik állománya több mint kétszeresére nőtt: az erre fordítható állami támogatás mostanáig országosan mintegy 2000 elektromos jármű megvásárlását segítette.

Harsányi Miklós

Hazánkban a részben vagy teljesen elektromos meghajtású autók száma közel 14.500.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal legutóbbi adatai szerint közel 600, legfeljebb 22 kW teljesítményű és 80, 22 kW-nál nagyobb teljesítménnyel bíró elektromos töltőállomás létesült idén nyárig az országban. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium lapunkkal azt is közölte: az elektromos töltőállomások közül 30 található a Dél-Dunántúlon, Somogyban a számuk 2019 első negyedévéhez képest 30 százalékkal nőtt.

Van már töltő például Nagyatádon, Csurgón, Balatonfenyvesen, Balatonlellén, Balatonszemesen vagy az M7-es autópálya balatonkeresztúri pihenőjénél. Az év első felében telepítették az első 22 kW-nál nagyobb teljesítményű töltőállomásokat is a régióban, összesen ötöt.

– A kormány az elektromos autók terjedéséhez az infrastruktúra fejlesztésével is hozzájárul, ezért az önkormányzatoknak is hirdetett pályázatot elektromos töltőállomások építésére – tájékoztatott a szaktárca. – Országszerte 64 település kötött szerződést, közülük 38-ban már befejeződött a kivitelezés. A program végén több mint 170 töltőoszlop létesül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában