mezőgazdaság

2019.11.16. 14:00

Megúszták az igazán nagy károkat

– Több tízmilliárd forintos kártól védte meg a mezőgazdaság mellett a lakossági és önkormányzati tulajdonban lévő ingatlanokat és eszközöket, ipari létesítményeket is a talajgenerátoros jégkármérséklő rendszer – közölte Feldman Zsolt mezőgazdaságért felelős államtitkár.

Góz Lilla

A rendszer 2018 óta nemcsak a régiónkban, hanem országszerte működik. Somogyban idén 61 berendezés védte a terményt, a generátorkezelők egy mobil applikáció segítségével kapták a jelzést. Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke azt közölte, hogy idén a tavalyi évnél korábban, már április 15-én megkezdte működését a rendszer. A jégkár aránya az összes bejelentett mezőgazdasági káron belül tavaly és idén 13 százalék alatt maradt, míg a 2015–2017-es átlag 32 százalék felett volt.

Az országos lefedettséget nyújtó, összesen 986 talajgenerátorból álló rendszer berendezései ezüst-jodid tartalmú hatóanyagot égetnek el, ami feláramlással a felhőkbe jut, ott csökkentve a kialakuló jégszemcsék méretét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában