ajándékvárás

2019.12.02. 09:00

A csomagot várjuk, az értesítőt kapjuk

Nem szükséges, hogy akár a filmben, kétszer csengessen. Elég, ha egyszer teszi ezt a postás, mert már akkor is örülhetünk, megérkezett a várva várt csomagunk. Gondoljuk mi. Aztán helyette csak az értesítőt nyomják a kezünkbe.

Barkóczy László

Süteménnyel fogadják az újszilvási lakók Boda Andrást, amikor viszi a nyugdíjat. Merthogy köztiszteletben álló postás ő a településen, aki iránt bizalommal vannak. Nem mellékesen képviselő-testületi tag, s néhány hónapja alpolgármester is.

Fotó: Mészáros János

A karácsonyi készülődés egyik elengedhetetlen eleme, hogy beszerezzük ajándékainkat szeretteinknek. A boltról boltra futkározást azonban egyre inkább felváltja, hogy a világhálóról rendelünk ezt-azt. Az ajándékokat aztán valamelyik futárszolgálat, vagy a postás a lakóhelyünkre szállítja. Az elmúlt időszakban azonban több olvasónk is jelezte, ez nem teljesen van így. Hiába várták otthon a jellemzően Kínából megrendelt csomagot, a postás csengetése esetenként nem az ajándék megérkezését jelentette. Csupán egy értesítőt kaptak.

Azt már megszoktuk, hogy a postás is akkor dolgozik amikor mi, így napközben találkozásunk esetleges. Az ilyenkor bedobott értesítőt meglátva tudjuk, menni kell, hisz így megy ez régóta. Ezért is lepett meg többeket, hogy hiába sikerült otthon várni a postást, az csak az értesítőt adta nekünk, a csomagot nem.

Megkérdeztük hát a Magyar Posta Zrt. Sajtóosztályát. Válaszukban kifejtették, hogy nagy különbségek vannak az európai és a jellemzően kínai felfogások között. Míg az előbbiben szabványmérete és megfogalmazása – és így aztán díjazása is – van a levélnek és a csomagnak, addig a távol-keleti országok jóval szabadabban értelmezik a fogalmakat. Vagyis gyakran előfordul, hogy a megrendelt ajándékot, legyen az bármilyen formájú, közönséges levélként adják fel, hisz így olcsóbb. A közönséges leveleket pedig itthon – a postai szabály szerint – postaládába kell kézbesíteni. Mivel azonban az ilyen levélnek álcázott csomagok a postaládák bedobónyílásán nem férnek be, így egy 2017-es jogszabályi változásra hivatkozva ki sem hozzák. Csak értesítőt hagynak, melyen pontosan szerepel, hol és mikor tudják átvenni az amúgy tényleg a lakóhelyükre címzett küldeményt.

A válaszból kiderült az is, bármennyire is kellemetlen ez esetleg nekünk, a postás teljesen szabályosan jár el, nem kedve nincs kihozni csomagunkat, hanem jogszabályi lehetősége. Így ha csomagot várunk a nagy karácsonyi rohanásban, hiába kértük a lakóhelyünkre, esetenként bizony fel kell kerekedni a legközelebbi postahivatal felé, hogy a hőn áhított ajándék a karácsonyfa alá kerülhessen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában