foglalkoztatás

2019.12.02. 17:30

A munka segít és ösztönöz

Somogyban 2016-ban 900, tavalyelőtt 1028, 2018-ban 1046 volt a foglalkoztatott rehabilitációs ellátásban részesülők száma. Országosan a csaknem 4,4 millió foglalkoztatottból 150 ezren megváltozott munkaképességűek, s további 150 ezren lehetnek, akiknek munkát lehetne biztosítani.

Harsányi Miklós

A megváltozott munkaképességűek foglalkoztatására nálunk két lehetőség van – mondta Hegedűs Lajos, a mozgáskorlátozottak megyei egyesületének elnöke. – Az akkreditált, védett szervezeti foglalkoztatás keretében összesen 53-an dolgoznak: adminisztratív munkakörben éppúgy alkalmazunk embereket, mint műszakiban. A másik lehetőség, hogy fejlesztő foglalkoztatás keretében alkalmazunk dolgozókat. Ők most összesen 75-en vannak: az autistákon kívül értelmi fogyatékosokat, vakokat, siketeket és halmozottan sérülteket is felvettünk. Ők többek közt olvadóbiztosítékot és sorkapcsot szerelnek, nyomdaipari kisegítő munkát végeznek vagy játékot, illetve egyszerűbb háztartási gépet állítanak össze.

Hegedűs Lajos szerint a nyílt munkaerőpiacon jellemzően minimálbér körüli összeget keresnek a megváltozott munkaképességűek, s gyakran nehezebben találnak állást, akik kistelepülésen, a várostól távolabb élnek. A foglalkoztatás bővítéséhez nélkülözhetetlen, hogy a dolgozók szervezett beszállítását megoldják, s a helyközi buszjáratokon is mindenhol akadálymentes legyen a közlekedés.

A megyei kormányhivatal érdeklődésünkre közölte: az állam számos foglalkoztatást ösztönző eszközt biztosít a munkáltatók számára. A költségvetési támogatáson kívül adókedvezményeket, adókötelezettség alóli mentesülést – többek közt szociális hozzájárulási adó, rehabilitációs hozzájárulás – kaphatnak. A megváltozott munkaképességűek támogatása projekt keretében három éve 36-an, 2017-ben 200-an, tavaly 234-en kerültek vissza a munkaerőpiacra.

A munkáltatók adókedvezményeket kaphatnak.

A gyártás előkészítésében dolgoznak

A kaposvári Fusetech Kft.-nél 18 megváltozott munkaképességű dolgozót foglalkoztatnak, akik elsősorban a gyártás előkészítésénél segítenek – tudtuk meg Gazdag Viktória HR-vezetőtől. A Videotonnál Kaposváron 46, Marcaliban 12 megváltozott munkaképességű kolléga dolgozik. Pálca Levente ügyvezető igazgató szerint jellemzően betanított munkások és általában a gyártáshoz szorosan kapcsolódó feladatokat kapnak. – Minden üzemben igyekeztünk összeszedni azokat a feladatokat, amelyeket a szalagrendszerű termeléstől függetlenül is lehet végezni, hiszen a megváltozott munkaképességű dolgozóink nagy része nem tud műszakba járni – mondta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában