tőrténelem

2019.12.16. 17:30

Elesett katonákra emlékeznek a kaposvári földdel

Az elesett szovjet katonák emlékére emelnek templomot a Moszkvához közeli Kubinkában. A kegyhelyen a kaposvári Keleti temetőben lévő Szovjet Kegyeleti Parkból származó földet is elhelyeznek majd.

Koszorus Rita

Az orosz küldöttség katonai tiszteletadás keretében vett földet a temetőből, ahol mintegy 1200 szovjet katona alussza örök álmát. 2020. májusában lesz a második világháború lezárásának 75-ik évfordulója, amely alkalomból Kubinkában egy katedrálist építenek az elesett szovjet katonák emlékére. Ehhez a világ minden tájáról visznek földet, azokból a temetőkből ahol az elesett katonák és tisztek nyugszanak.

– Komoly harcok dúltak 75 évvel ezelőtt Magyarországon – mondta beszédében Oleg Szmirnov katonai attasé. – Sajnálatos módon nagyon sok szovjet és magyar katona vesztette életét a fasizmus elleni harcban. Oroszország akkor a Szovjetúnió része volt és ma arra törekszik, hogy a második világháború borzalmai ne ismétlődhessenek meg.

Hozzátette: a templomot Moszkva közelében azért építik, hogy a harcokban elesett hősök unokái, dédunokái méltó módon róhassák le kegyeletüket.

– Nagy öröm számunkra, hogy Kaposvár csatlakozhatott ehhez a remek kezdeményezéshez és a somogyi temetőkből is föld kerülhet a katedrálisba – mondta Dér Tamás, alpolgármester beszédében. – Kaposvár hosszú évek óta ápolja a hős katonák sírjait, nem számít az hogy mely nemzet katonája volt bízom abban hogy az orosz földben nyugvó magyar katonák is hasonló tiszteletet kapnak.

A szimbolikus föld kivételt katonai szertartás keretében végezték el, s az Oroszországi Föderáció Nagykövetségének munkatársai, a katonai attasé és a pravoszláv egyház képviselői vettek részt.

Kérésre viszik a kaposvári földet

Várhatóan több somogyi temetőből is visznek földet a katedrális területére, ahol egy földkapszulába helyezik el. Minden kapszulára ráírják a kivétel pontos helyét és dátumát.

– Magyarországon három városból terveztek földet vételezni: Budapestről, Székesfehérvárról és Debrecenből – tudtuk meg Gokieli Szvetlánától, az Orosz Hagyományőrzők Kaposvári Egyesülete elnökétől.

– Én részt vettem egy ilyen ceremónián és mondtam katonai attasé úrnak, hogy Kaposváron is rengeteg szovjet katona nyugszik. Eztán megegyeztek követ úrral, hogy Kaposvárról is vesznek fel földet.

A föld kivétel ugyan szimbolikus jelentőségű, de a közösség számára kiemelt fontossággal bír, mivel így méltó módon tisztelegnek a csatában elesett hősök emléke előtt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában