mámor

2020.01.03. 11:03

Alkoholgőzben búcsúztattuk az óévet

Nyugalmasan telt az év utolsó napja a somogyi tűzoltók és mentősök számára. Ugyan voltak kifejezetten az ünnepléshez kapcsolódó esetek, de nem volt magasabb a riasztások száma, mint az év egy átlagos hétvégéjén.

Koszorus Rita

Egyetlen baleset történt pirotechnikai eszköz használata miatt az óév utolsó napján, közölte az Országos Mentőszolgálat sajtóügyeletese megkeresésünkre. Szilveszter napján harmincegy segélyhívás érkezett a mentőkhöz, a már említett mellett, háromszor túlzott alkoholfogyasztás miatt kellett közbeavatkozniuk a mentőknek.

Országosan 3068-szor riasztották a mentőket, s több mint 200 ittas személyt vittek kórházba, a detoxikáló szilveszteri „vendégei” közül minden tizedik kiskorú volt.

Szilveszter éjszakáján a rendőröknek is bőven akadt dolguk, hiszen voltak olyan merész sofőrök, akik alkoholgőzösen ültek a volán mögé. Az óév utolsó és az új év első napján megyeszerte ötször mutatott pozitív értéket az alkoholszonda a sofőröknél. Siófokon egy autó tulajdonosa olyan ismerősének adta át a volánt, akiről tudta, hogy ittas. A rendőrök végül mindkettejüket megbüntették.

Az év utolsó napján hagyományosan elengedjük magunkat, s a szakemberek nem tartják azt sem meglepőnek, hogy sok kiskorú óévbúcsúztató bulija végződött a detoxban. – Szilveszterkor sem másabb egy nap, mint máskor – mondta Kovács Gergely, az INDIT Közalapítvány „TÜKÖRKÉP” Kaposvári Addiktológiai Konzultációs Központ vezetője. – Az, hogy ilyen sok az ittas abból adódik, hogy nálunk nagyon jó a szilveszter „PR értéke”. Más országokban egyre inkább az a divat, hogy nem fogyasztunk alkoholt, nálunk pedig egyre inkább divat a töményezés.

Vagyis rövid idő alatt igyekeznek minél többet fogyasztani, aminek óhatatlanul is részegség lesz a vége. Azt pedig legtöbbször rosszul mérik fel a fiatalok – és általában az emberek, – hogy mennyi az elég. – Sok mindentől függ, hogy az alkohol mikor üt be – mondta Kovács Gergely. – Függ a nemünktől, korunktól, mennyire vagyunk fáradtak, milyen a fizikai és mentális állapotunk.

Ezen az estén könnyedebben kipróbálunk szereket, az év első hónapjaiban több a drogfogyasztás miatt elterelésre küldött kliens a Drogambulancián is. Viszont az évkezdetnek jó hatása is van, tette hozzá a szakember. Mert ilyenkor több fogadalom születik, az már más kérdés, hogy az elhatározás meddig tart ki.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában