utolsó felszólítás

2020.01.22. 09:04

Bezár, fedél nélkül marad a falu postája

Egy kistelepülés életében a posta épülete hasonló jelentőségű, mint a templom, a kultúrház, vagy éppen a kocsmahivatal.

Góz Lilla

Azon kívül, hogy helyben elintézhetik ügyes-bajos, csekkes, leveles dolgaikat, találkozási pont is, egyfajta közösségi tér. Szegényebb nélkülük a falu, a község. Február végén bezár a kiskorpádi posta. Az épület tulajdonosa felmondta a bérleti szerződését az állami tulajdonú céggel, mert el szeretné adni ingatlanát.

A jövőben a Magyar Posta Zrt. mobilpostával biztosítaná a szolgáltatást a településen, mert nem kötelesek 1000 lélekszám alatt fix postát üzemeltetni.

Február végén biztosan bezár a kiskorpádi posta. Az épület tulajdonosa felmondta az ingatlanbérleti szerződést, az önkormányzatnak két lehetősége maradt, vagy megvásárolja az ingatlant, vagy máshol alakítják ki a hivatalt, ám utóbbi költsége kétmillió forintba kerülne.

Egy ajánlott levelet jött felvenni a kiskorpádi postára Garai Gábor pénteken reggel. Már nem sokáig teheti. – Minden hónapban van itt intéznivalóm, nem lenne jó, ha a településen megszűnne a posta – mondta lapunknak.

Bélteki Mónika 1996 óta él a somogyi településen, mindennapjaihoz hozzátartozik, hogy betér a postára. – Nagy segítség, hogy helyben el tudom intézni a pénzfelvételt, csekkek feladását, nem is tudom, mi lesz, ha megszűnik – mondta, miután letámasztotta biciklijét a falhoz. Dózsa Károly szerint nem olyan kis falu Kiskorpád, hogy be kellene zárni a postát. A hivatal épületét 2008-ban vette meg Dóra Zoltánné. Sokáig lakott az ingatlanban kialakított szolgálati lakásban, 40 évig dolgozott a Magyar Postánál. A nyugdíjas postamester szeptemberben közölte a céggel, hogy felbontja a bérleti szerződést, mert nem éri meg neki tovább ilyen feltételekkel kiadni az épületet.

– Úgy döntöttem, hogy szeretném eladni az ingatlant, már szeptemberben jeleztem döntésemet. Nagyon sajnálom a falut, de bízom benne, hogy találnak valamilyen megoldást – jegyezte meg a tulajdonos.

– Nincs törvényi kötelezettségük, hogy ezer fő lakosságszám alatt fix postát működtessenek és a mobilposta szolgáltatást részesítik előnyben – mondta el Szilvási Anita, Kiskorpád polgármestere. Ha az önkormányzat meg is venné az épületet vagy másik épületben több millió forintos átalakítással biztosítana helyet a működésnek, a Magyar Posta akkor sem garantálja, hogy hosszú távon maradhatna a fix hivatal.

– A falunak nagyon fontos a posta megléte, annak ellenére, hogy nagy költséggel jár. Mindent megteszünk azért, hogy továbbra is biztosítani tudjuk a megszokott szolgáltatást – mondta el Szilvási Anita. A falubeliek terveztek egy lakossági fórumot, de úgy tudjuk, ezen a Magyar Posta képviselői nem kívántak részt venni.

 

Még nem döntöttek a folytatásról

A Magyar Posta Zrt. azt közölte, hogy Kiskorpádon a bérbeadó felmondta az ingatlan bérleti szerződést, ezért tárgyalásokat kezdeményeznek az önkormányzattal a postai szolgáltatások ellátásáról. Az egyeztetés még tart, ezért a részletekről egyelőre nem áll módjukban tájékoztatást adni. Azt is közölték, hogy nincs napirenden postahivatalok megszüntetése Somogyban. Korábban megírtuk, 2019 nyarán Mosdóson a kiskorpádihoz hasonlóan eladták a postahivatal helyiségét, azóta mobilposta működik a településen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában