videó!

2020.01.18. 09:00

Hízik a jég, de veszélyes rálépni

Életveszélyes rámenni a somogyi tavak jegére. A legtöbb helyen csak néhány centiméternyire hízott a jég, a Balatonon pedig nincs összefüggő jégtakaró. A katasztrófavédők óvatosságra intenek mindenkit.

Marosi Gábor

Többen is korcsolyát húztak az elmúlt napokban, hogy kipróbálják a Deseda-tó jegét. A vízfelület szinte már mindenhol befagyott, a jégpáncél a Somogyaszaló felőli oldalon a legvastagabb, a szakemberek szerint azonban még ott sem ajánlott rámenni. A tó Toponár felőli oldalán a gátőr naponta méri a jég vastagságát, szerda délelőtt azonban ez mindössze két centiméternyi volt, ami alkalmatlan a sportolásra. Erre táblával is felhívják az emberek figyelmét.

Herczeg Attila, a kaposvári Városgondnokság vezetője elmondta: ahhoz, hogy biztonságosan lehessen korcsolyázni, legalább 10–12 centiméternyi átlagos jégvastagságnak kell lennie. A Deseda ugyanis tele van örvényekkel, forrásokkal, azokon a helyeken pedig elképzelhető, hogy csak 6–8 centiméter a jég, ami már nem biztonságos. Herczeg Attila kiemelte: ha tartósan, hosszú ideig hideg lesz az idő és a jég vastágsága meghaladja a 10 centimétert, akkor jelölhetnek ki korcsolyázó helyet a toponári csónakkikötő öböl felőli szakaszán.

A bárdudvarnoki Petörke-tó jege is vastagszik. Mester Balázs polgármester elmondta: sportolásra egyelőre alkalmatlan a jég, hiszen csak 4–5 centiméter vastag a jégpáncél, ráadásul nem mindenhol fagyott meg a víz. A tó egy részén vadkacsák tanyáznak, azon a területen nincsen jég. Az önkormányzat egyébként hivatalosan nem engedélyezi a korcsolyázást, ezért, ha teljesen befagy a tó, akkor is mindenki csak a saját felelősségére léphet a jégre. Gyékényesen még várni kell a korcsolyázással, a bányató jege épphogy hártyásodik.

Beszakadt, egy elítélt mentette meg

Három évvel ezelőtt szakadt be a Deseda jege egy korcsolyázó alatt. A bajba jutottnak egy reintegrációs őrizetben lévő elítélt segített, aki az egyik közelben lévő háznál kért létrát, felesége pedig tárcsázta a segélyhívót. Amíg a hivatásos tűzoltók és a Kötél Egyesület tagjai kiérkeztek, a segítséget nyújtó férfi, saját testi épségét sem féltve már kihúzta a lékből a korcsolyázót. Ezután a tűzoltók arra kérték a segítőt, hogy ne mozduljon és tartsa a jég felszínén a bajba jutottat, majd partra húzták mindkettőjüket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában