földrengés

2020.01.05. 15:00

Megyehatárig remegett a föld

Vasárnap hajnalban földrengés zavarta meg a Nagykanizsa környékén élők éjszakáját. A Richter-skála szerinti 3.5 erősségű rengés egészen közel, Somogy megye határáig húzódott.

Hoffmann Zsolt

Forrás: illusztráció

A CSFK GGI Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium közleményében tájékoztatott a mai földrengésről, melyben mint írják: 2020. január 5-én éjjel 2 óra 13 perckor földrengés volt a Zala megyei Nagykanizsától 11 kilométerre délre.

A Richter-skála hivatalos táblázata alapján a 3.0-3.9 magnitúdójú rengés „nagyon gyengének” minősíthető, így az éjjel keletkezett földmozgást sokan átaludták.

A katasztrófavédelem a földrengésből adódóan keletkezhetett károkról nem kapott bejelentést.

Magyarországon évente nagyjából négy-öt olyan földrengés keletkezik, mely csak ritkán okoz károkat, de az epicentrum környékén jól érzékelhető.

Somogyszobon 2019-ben a Richter-skála négyes erősségű földrengést mutatott, 11-14 kilométeres mélységből. Az ehhez hasonló, gyenge mértékű földrengésből évente több tízezer érzékelhető világszerte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában