úthibák

2020.01.08. 11:30

Télen nagyobb eséllyel alakulnak ki kátyúk

Télen könnyebben kialakulhatnak burkolathibák: a Magyar Közút dolgozói Somogyban 2019-ben 484 tonna hideg aszfaltot használtak fel, s 2020-ban is hasonló mennyiségre számítanak.

Harsányi Miklós

Fotó: LANG ROBERT

A Magyar Közút dolgozói Somogyban 2019-ben 484 tonna hideg aszfaltot használtak fel, s 2020-ban is hasonló mennyiségre számítanak. Bár a 2019-2020-as szezonban még nem volt igazán télies időjárás és kevés havazás volt, az éjszakai és hajnali fagyok okozta síkosság kialakulásának megelőzésére megyénkben november tizedike óta több mint 904 tonna útszóró sót és 147 ezer liter kálcium-klorid oldatot juttattak ki a Magyar Közút mérnökségei.

– A téli időszakban burkolathibák kijavítására korlátozottan van lehetőség – közölte Pécsi Norbert Sándor, a Magyar Közút Nonrofit Zrt. szóvivője. Az aszfaltkeverő telepek zárva tartanak és aszfaltmelegítők használatával sem lehet hosszabb távra elszállítani az aszfaltot. Ezért csak ideiglenes, hideg aszfaltos javításokat tudnak végezni, ha száraz az időjárás és a hőmérséklet nulla fok feletti.

Somogy megyében 2019-ben összesen 484 tonna hideg aszfaltot használtak fel a burkolathibák kijavítására, s az idei esztendőben is hasonló nagyságrendű felhasználásra számítanak a Magyar Közútnál.

A tartósabb és hatékonyabb burkolatjavítási munkák elvégzésére tavasztól őszig van lehetőség, a teljes körű felújítások is ebben az időszakban valósulhatnak meg.

Pécsi Norbert Sándor azt is közölte: társaságuk beruházásában, a Magyar Falu Program keretében közel nettó 908 millió forint értékben indulhattak el felújítások Somogy megyében az idei esztendőben. A 2020-as felújítások előkészítése még zajlik, egyelőre nincs végleges lista, ám az elmondható, hogy idén is főleg a mellékúthálózat felújítása lesz fókuszban.

Arra hívta fel a figyelmet, hogy kátyúkár esetén az autósok az adott út kezelőjéhez fordulhatnak. – Társaságunk országosan mintegy 32 ezer kilométeres közúthálózat üzemeltetője – közölte. – Ebbe beletartoznak a gyorsforgalmi utak – kivéve a koncessziós kezelésben lévő M5-ös és M6-os autópálya –, valamint a településeket összekötő fő- és mellékutak, illetve ezen utak településeken átvezető szakaszai. Minden más út, országosan több mint 140 ezer kilométernyi szakasz a helyi önkormányzatok kezelésébe tartozik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában