kvíz

2020.01.23. 14:00

Tudáspróba sörrel és tequilával

Nem kell bosszankodni azon, ha nincs egy valamirevaló kvízműsor a tévében, mert a műfaj nem halott, csak a szórakozóhelyeken talált új otthonra. Kaposváron több mint százan játszanak rendszeresen, összeszokott csapatokban.

Kovács Gábor

Tanár, ügyvéd, levéltáros, kormányhivatali tisztviselő szerepel a rejtvényfejtők között. Idősek és fiatalok együtt, mert akkor hatékony egy csapat, ha vegyes az összetétele. Sok munkahelyi közösség, baráti társaság indul.

– Két és fél éve játszom, előbb beugróként egy másik csapatban, majd az összegyűlt bónuszpontok után saját csapatot alakíthattunk – mondta Varjas András, Taszár polgármestere. – Leginkább azért kezdtük el, mert a feleségem otthon volt gyesen, és egy kicsit ki akartunk mozdulni. A kettőnk baráti társaságából gyúrtunk össze egy jó kis csapatot. Kaposváron általában a középmezőnyben, illetve az első tízben szoktunk végezni, de Pécsen egyszer sikerült nyernünk.

– Jó a hangulat, és szerettük volna magunkat kipróbálni a barátaimmal. Most még sereghajtók vagyunk többnyire, de hétről hétre növekvő pontszámot érünk el – mondta Török Péter informatikus.

– Nekem a bulvár illetve a zenei kérdések a kedvenceim, vannak nehezebb és könnyebb feladványok – mondta Bódis Szabina, aki a családjával érkezett.

A kocsmakvíz Angliából indult, és alig egy évtized alatt felívelt a népszerűsége, magyarázta Györfi Attila, kaposvári kvízmester. Kaposváron három éve, két szórakozóhelyen honosodott meg a játék. Sajátos árukapcsolás ez, mert azokon a hétköznapokon tartják, amikor kevés lenne a vendég. A Quizzone rendszerében állítják össze a kérdéseket, egy országos bajnokság keretében.

– Ha valakit az tartana vissza, hogy nem tud semmit, ez nem igaz, mert rengeteg témakör van a történelemtől a földrajzig, a sporttól a bulvárig – mondta Györfi Attila, aki hajdani játékosból lett játékvezető. – Egy jó barátom mondta, hogy a „felesleges tudások” itt tudnak igazán kibontakozni, mert az ember gyakran érzi azt, hogy sok mindent tud, amire a hétköznapi életben általában nincs szükség. Sok kérdéstípus van: feleletválasztás, hangos vagy képes fejtörők, kapcsolatkörök.

A kvízmester hozzátette: a játék szerethető, és akik egyszer eljönnek, azok általában itt is ragadnak. Könnyed műfaj, de van versenyszellem a csapatok között, ám többnyire nem számít az, hogy ki hányadik lesz. A felállt sorrend egy országos tabellán is szerepel. Maximum hétfős csapatok indulhatnak, a nyolcadik ember után már pontlevonás jár, és az okostelefonját senki sem használhatja.

 

Köszönömért dolgozik a kvízmester

Ingyenes a játék, bárki jelentkezhet Quizzone Facebook-felületén, és a kaposváriaknak is van egy külön oldaluk. A kvízmesterségből egyébként Kaposváron nem lehet megélni: Györfi Attila, aki az Államkincstárnál dolgozik, szívességből szervezi a játékot, és Fehér Zsófia és Boda Róbert segítenek neki. A résztvevők esznek-isznak, jól érzik magukat, s még arra is volt példa, hogy párkapcsolatok alakultak ki. A kvízmester utánanéz az aznap megjelenő feladványoknak, ha bármi kérdés vagy vita van, megfelelően tudjon reagálni.

Ezek is érdekelhetik