környezettudatos gazdálkodás

2020.02.16. 15:30

Bolondnak nézték rég a biokertészt

Nem minden bio, ami vegyszermentes, s fordítva. Nagy körültekintéssel és sokszor magas ráfordítással juthatnak el a gazdálkodók egyik, avagy másik szintre – hangzott el a kaposvári biokert-konferencián.

Koszorus Rita

Fotó:

A vegyszermentes és a bio kert között nagy különbségek vannak, amelyeket sokszor nem ismer fel sem a laikus, sem a gazdálkodásba éppen csak belekóstoló kerttulajdonos. Ezekbe avatta be hallgatóságát a Kaposvári Egyetemen Székely Gyöngy­vér biogazdálkodási szaktanácsadó. – A kettő között a komplexitás a különbség – magyarázta a szakember. – Vegyszermentességről akkor beszélünk, ha van egy vegyszeres technológia, amelyből valamit eltávolítunk.

A bio pedig azt jelenti, hogy élő készítményekkel dolgoznak a kertben, gazdaságban. – Egy gyümölcsös esetében nem mi védjük meg a fákat a kártevőktől, hanem a növény immunrendszerét erősítjük – hangzott el a Biokertek kialakítása című konferencián. – Ezt követően az ellenálló képességet támogatjuk, és mi nem irtunk, hanem gyérítünk, s hasznos élő szervezeteket használunk fel.

Erre példaként hozta a biogazdálkodási szaktanácsadó a katicabogarakat. – Biokertekben nagyon sokan nem is ismerik a katicabogár lárváit – mondta Székely Gyöngyvér. – Van olyan lárvaalakja, amely nem is hasonlít a bogárra, sokan agyoncsapják, mert azt hiszik, hogy borzasztó kártékony élősködő. Mindeközben ez a lárva sokkal több levéltetűt fogyaszt el, mint a kifejlett rovar, és nem tud elrepülni. Ezért tanácsos a cseresznyefa ágainak belső részén pihenő katicalárvákat az ágvégekre helyezni.

A tanácskozást a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Somogyi Igazgatósága hívta életre.

Berek Gábor megyei elnök köszöntőjében elmondta: az őstermelők kérték, hogy lehetőséget kapjanak ismereteik bővítésére.

Vegyszer nélkül

Szente Viktória családi biokertjében gazdálkodik, ahol legfőbb célja, hogy megfelelő mennyiségű és minőségű zöldséget, gyümölcsöt állítson elő. – Új praktikus információkra vagyok kíváncsi, különösen a kórokozók elleni védekezés és a növénytársítás érdekel – mondta.

Mindenképpen ez a jövő útja, sommázta a biokertészkedés elméletét Székely Gyöngyvér. – Tizenöt évvel ezelőtt még engem is bolondnak tartottak, hogy agrármérnök létemre a zöldszemlélet felé fordultam és most itt adok elő erről az ország egyik legjobb agrárképző helyén – mondta a szakember. – Fontos ez a szemlélet, mert egyrészt sorra vonják ki a vegyszereket a forgalomból, másrészt a fogyasztók igénye folyamatosan nő a vegyszermentes, természetes és organikus termékek iránt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában