klímavédelem

2020.02.27. 20:00

Leszavazták a vészhelyzetet, de megalkották a stratégiát

Elfogadták a város klímastratégiáját a képviselők. Az idén több mint egymilliárd forintot költ az önkormányzat klímavédelemre, de ez a munka nem most kezdődött el, hangsúlyozta a polgármester a csütörtöki közgyűlésen.

K.G.

A megyeszékhely két nemzetközi szervezet tagjaként vállalta, hogy 2030-ra 40 százalékkal, illetve 2050-re 80 százalékkal csökkenti a szén-dioxid kibocsátást 1990-hez képest, amikor még 649 ezer tonna szén-dioxiddal terheltük a légkört. Tavaly viszont már csupán 267 ezer tonnát bocsátottunk ki, ez 59 százalékos csökkenés. Innen vezet majd az út a 2050-re tervezett 129 ezer tonnához.

– Rengeteget tettük már a klímavédelemért, de megfontoltan érdemes haladni – mondta Szita Károly. – Az energiafüggőségünket csökkentve kell növelni a megújuló energiaforrások szerepét, de úgy, hogy az ellátás biztonságos legyen, ne nőjenek a közszolgáltatások árai, és óvjuk a természeti környezetet.

A város az idén 617 millió forintot költ új kerékpárutak létesítésére. Kaposváron egyébként 29182 ezer autó gurul, és 17 ezeren ingáznak. Jól halad a 32 milliárd forintos beruházással Közép-Európa legnagyobb napelem-parkja, de lassulhat az ütem, mert a koronavírus terjedése miatt nehézkesebben érkezik Kínából a napelemek.

A képviselők a témában leszavazták Felder Frigyes (LMP) előterjesztését, aki azt kérte, hogy az önkormányzat ismerje el, hogy klímavészhelyzet van, és készüljön erre.

A város közbiztonsági helyzetét is tárgyalták a képviselők, meghallgatva Heffer Attila ezredes, városi kapitány beszámolóját. 2019-ben 834 bűncselekményt regisztrált a rendőrség, ez tavalyelőttihez képest 11 százalékkal kevesebb. A súlyos, kiemelt bűncselekmények száma tíz év alatt az ötödére esett vissza. Viszont nem csökkent a testi sértések, garázdaságok száma. Sokszor a családban, vagy a szomszédok között dúl az indulat, de az is előfordul, hogy a fiatalok a parkban kihívják egymást verekedni. A kapitány kiemelte: vizsgálják, hogyan léphetnek fel hatékonyabban az illegális égetés és a tilosban parkoló autósok ellen.

Törvénymódosításokkal a környezetvédelemért

A közbiztonsági beszámoló tárgyalásának zárszavában Szita Károly megjegyezte: két törvénymódosítást kezdeményez a környezetvédelemmel és a közlekedésbiztonsággal kapcsolatban. Az egyik törvényváltoztatás az illegális hulladéklerakók eredményesebb felszámolását célozza, amikor a lerakó autó rendszámát ismerve ne azt kelljen keresni, hogy ki vezette, hanem legyen a felelős a kocsi tulajdonosa. Ugyanilyen objektív felelősséget látna szívesen a tilosban parkolásnál.

A képviselők a tavalyi év katasztrófavédelmi beszámolóját is meghallgatták. Róth Zoltán kaposvári tűzoltóparancsnok ismertette: míg 2018-ban 270, addig 2019-ben 356 tűzesethez kellett vonulniuk. Műszaki mentésből 2018-ban 403, 2019-ben 412 eset volt. A szabadtéri tüzek és a mentések növekedésében szerepet játszik az időjárás átalakulása: az emelkedő középhőmérsékletek, a szárazabb időszakok, valamint a viharok és heves esőzések gyakorisága. Szándékosan félrevezető riasztást egyet sem kaptak, és a téves riasztások jó részét is a füstjelzők hibája okozta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában