hagyományőrzés

2020.02.24. 14:43

Rangos nemzetközi elismerést kapott Kassai Lajos Törökországban

A hagyományőrző sportágak világszövetségének különdíját kapta meg Kassai Lajos a törökországi Antalyában.

Góz Lilla

A harmadik alkalommal rendezett nemzetközi konferencián, amelyen ötvenöt ország kétszáz képviselője vett részt, a tradicionális sportágak megőrzése volt központi szerepben. A tanácskozás legfontosabb üzeneteit egy záródokumentumban foglalták össze, ebben kiemelték, hogy a tradicionális sportágak megőrzése rendkívül fontos eszköze a nemzetek, népcsoportok kultúrája, szokásai, nyelve fennmaradásának. A fórum résztvevői ajánlásokat fogadtak el a kormányok, helyi önkormányzatok, oktatási intézmények felé, megjelölve, hogy ezek a testületek, intézmények hogyan lehetnék a hagyományőrző sportágak segítségére.

A konferencián a hagyományőrző sportágak, egészen pontosan a lovasíjászat terén nyújtott több évtizedes áldozatos munkája elismeréseként Necmeddin Bilal Erdogan elnök a világszövetség különdíját adta át Kassai Lajosnak. A kaposmérői lovasíjász megteremtette a saját nevével fémjelzett sportágat, annak szabály- és oktatási rendszerét. A Kassai-szisztéma alapján a világ legkülönbözőbb pontjain rendeznek viadalokat, pályák vannak Magyarország mellett többek között például Kínában, Dél-Afrikában, Franciaországban, az Egyesült Államokban és Erdélyben. A Magyar Érdemrend középkeresztjével kitüntetett Kassai volt világbajnok, s nem mellesleg 5 különféle Guinness- rekordot is tart. 2011-ben a Testnevelési Egyetem elfogadta az általa kidolgozott gyakorlati oktatást és elindította a lovasíjász képzést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában