drágulás

2020.02.13. 09:30

Tyúkra cseréltük a drága sertést

Jelentősen drágult a sertéshús ára az elmúlt egy évben. A beszállítók tavaly január vége óta átlagosan harminc százalékkal emelték meg a tőkehús kilóját, de a feldolgozott élelmiszerek ára is emelkedett, igaz utóbbi kisebb mértékben.

Marosi Gábor

Ez egy jelentős mértékű drágulás – mondta Fodor Attila, a CBA kommunikációs igazgatója. – Azt érzékeljük, hogy a tavalyi év végétől csökkent a kereslet a sertéshús iránt. Nyilván ez üzletenként eltérő, de azt tapasztaljuk, hogy a visszaesés mértéke elérte a húsz százalékot. Baromfihúsból azonban húsz százaléknál is többet adtunk el az elmúlt hónapokban. Bármennyire is furcsán hangzik, de a sertés- és a baromfihús egymás helyettesítő termékei. Amelyiknek alacsonyabb az ára, abba az irányba mozdul el a kereslet. Így elmondható, hogy a sertéshúsból származó bevétel nem esett ki, hanem teljes egészében áttevődött a baromfira.

Az üzletlánc adatai szerint a sertéslapocka ára emelkedett a legnagyobb mértékben. Tavaly január végén a beszállítók hatszázhatvan forintot kértek el kilónként, idén január végén azonban már ezernyolcvanat. Ez hatvannégy százalékos drágulás. Hasonló mértékben emelkedett a sertéscomb ára is, egy kilóért hatvanegy százalékkal többet, ezeregyszázharminc forintot kérnek el a beszállítók.

A legkisebb mértékben a csont nélküli sertéskaraj drágul, ez a húsfajta huszonöt százalékkal kerül többe, mint egy évvel korábban. – Mostanra már megállt az áremelkedés – folytatta Fodor Attila. – Bízunk abban, hogy a beszállítói árak elérték a maximumot és talán hamarosan csökkenhet is a sertéshús ára. Azonban nehéz előre kiszámítani, hogy a világpiaci árak hogyan alakulnak, hiszen ez befolyásolja a fogyasztói árakat is – tette hozzá a CBA kommunikációs igazgatója.

Negyedével több

Hasonló drágulásról számolt be Maczelka Márk, a Spar kommunikációs vezetője is. Az üzletlánc adatai szerint a sertéshús piaci ára tavalyhoz képest harminc százalékkal lett több, a fogyasztói árak pedig egy év alatt huszonöt százalékot emelkedtek. Maczelka Márk kiemelte: a sertéshús értékesítése átlagosan húsz százalékkal esett vissza.

Rettentően megdrágult mára a sertéshús

2019. 01. 28. – 02. 03. vs. 2020. 01. 20. – 01. 26.

termék beszer. Ár

Sertéskaraj hosszú, rövid csontos 760 Ft 42% 1.080 Ft

Sertéstarja, csontos 780 Ft 31% 1.020 Ft

Sertésoldalas 930 Ft 34% 1.250 Ft

Csülök, csontos 540 Ft 54% 830 Ft

Sertéskaraj, csont nélkül 930 Ft 25% 1.160 Ft

Sertéscomb 700 Ft 61% 1.130 Ft

Sertéslapocka 660 Ft 64% 1.080 Ft

Sertéstarja, csont nélkül 850 Ft 33% 1.130 Ft

Forrás: CBA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában