bérlakások

2020.03.16. 14:00

Biztos fedél kerül félszáz rászoruló család feje fölé

Közel félszáz szociális bérlakás épül Somogyban, amelyet csökkentett bérleti díj ellenében kaphatnak meg a szegregált helyzetben élők. Pályázati forrás segítségével a megyében nyolc településen képzésekkel is segítenek, erről írtak alá megállapodást szerdán a Tolna megyei Faddon.

Góz Lilla

Már festik a kaposmérői szociális bérházakat. Három új, modern ház épült a településen, Baglaspusztán pedig két ingatlant újítottak fel. – Háromszázmillió forint pályázati forrásból öt ingatlant tudunk biztosítani a szegregált helyzetben élőknek, valamint számos képzést indítottunk, amivel próbáljuk segíteni a munkaerőpiacon való elhelyezkedésüket – mondta el Prukner László, Kaposmérő polgármestere.

– Az ingatlanokra pályázni kell és csökkentett bérleti díj ellenében kapják meg a rászorulók. Százmillió forint pályázati forrásból közösségi rendezvényeket, kirándulásokat szerveznek, valamint nyolcan már levizsgáztak dajkaként, a férfiak pedig targoncakezelő és hulladékválogató képzésen vehettek részt. Jelenleg gyermekfelügyelőket képeznek. Ez idő alatt a képzésen részt vevő közmunkások megkapják bérüket, a máshol dolgozók pedig havi járadékban részesülnek. A program keretében Baglaspusztán négyszáz tonna szemetet szállítottak el, valamint a hulladék lerakását is támogatta a pályázat.

– Árverésen sikerült vásárolnunk egy ingatlant, aminek falai állnak, ezt fogjuk befejezni, és két új házat építünk a szegregált helyzetben élőknek – mondta el Kiss Péter Pálné, Újvárfalva polgármestere. – Pályázati forrásból a rászorulók képzéseken vehettek részt és életviteli tanácsokat kaptak. Nagy szükség van ezekre az ingatlanokra, főként a családot alapító fiataloknak – jegyezte meg a polgármester. – A jövőben lehetőségük lesz a házakat megvásárolni.

Komplex program

Tizenhárom somogyi, tolnai és baranyai polgármester szerdán írt alá együttműködési megállapodást a Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság főigazgatójával, Faddon. Sztojka Attila főigazgató elmondta: szakmai, módszertani és képzési segítséget nyújtanak a komplex telepprogram infrastrukturális részének megvalósulásához. A régióban csaknem száz bérlakást adnak át és Szolgáltató Csillagpontot és Csillagházat létesítenek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában