kis tudósok

2020.03.08. 17:46

Kutató kölykök vizsgálták a baglyokat

Baglyokkal és a bagolyköpettel ismerkedhettek meg a gyerekek szombaton délelőtt a Rippl-Rónai Múzeumban.

Marosi Gábor

Az érdeklődők először egy rövid előadást hallhattak az Erdei fülesbagolyról, majd testközelből csodálhattak meg egy élő madarat. Ezután különféle eszközök segítségével vizsgálhatták meg azt, hogy mivel táplálkoznak az állatok. Őszi Zoltán, múzeumpedagógus elmondta: pár évvel ezelőtt már bemutattak sérült baglyokat a fiataloknak, most pedig azért is tértek vissza erre a madárra, mert ezt választották az idei év madarának.

– Nagy attrakciónak számít az élő bagoly – fogalmazott Őszi Zoltán. – Itt a múzeumban sok preparátumot kézbe tudunk adni, de egy élő állat az mindig nagyon különleges a gyerekek körében. Rengeteg ismeretet szerezhetnek a fiatalok ezeken az alkalmakon. A bagolyköpet vizsgálaton például megtudhatják, hogy a kutatók nem feltétlenül a madár táplálkozására kíváncsiak, hanem azokra a rágcsálókra, amelyeket elfogyasztott a madár.

Fontos, hogy ne féljenek ettől, hanem azt lássák, hogy ez egy izgalmas dolog. Ilyenkor egyébként nagyon figyelünk a higiéniára, hiszen ez egy szennyes dolog, ezért az alapos kézmosásra és a levegővételre mindig figyelmeztetjük a gyerekeket és természetesen fertőtlenítjük is a tárgyakat. Ez egy nagyon izgalmas tevékenység, hiszen kis kutatókká válnak a fiatalok – tette hozzá Őszi Zoltán. A havonta egy alkalommal megszervezett kölyökmúzeumban a természetvédelem mellett, régészeti és néprajzi témákkal is foglalkoznak a gyerekek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában