veteményezés

2020.03.04. 11:30

Már virágzik a barackfa, a korai tavasz gyorsítja a földmunkákat is

Bő két héttel korábban köszöntött be a tavasz. Az enyhe téli idő kedvezett a kártevőknek, emiatt idén is többet kell költeni növényvédő szerekre. Van, ahol már veteményeznek, a gyümölcsültetvényeken pedig javában zajlanak a metszések.

Góz Lilla

Már tavaly decemberben csattogtak az ollók, hullottak a vesszők a Balaton Agrár Zrt. ültetvényein. Nemcsak kézzel, hanem géppel is metszettek Ordacsehin és környékén. – 170 hektárnyi területen a napokban végeztük a metszéssel és a lekötésekkel, nagyon ideális volt az enyhe téli idő, jól tudtunk haladni a munkával – mondta el Bohus Zoltán szőlészeti ágazatvezető. Hozzátette: bíznak abban, hogy már nem lesznek komoly fagyok, a szőlő a mínusz 10-15 fokot még kibírja.

Somogytúr és környékén is javában zajlanak a gyümölcsfák metszései. – Előrébb van a fák fejlettsége a korábbiakhoz képest, egy kollégám arról számolt be, hogy Siófokon már virágzó barackfát is talált – mondta Gara Miklós, a Balaton-Ker-Tész Szövetkezet igazgatóági tagja. Hozzátette: a tavaszi hűvös április és május viszont megviselte a barackfákat, sok a meddő virág és a termővesszők is vékonyak.

– A nőnapon a százszorszépen egy-két virág szokott lenni, pár napon belül az összes kinyílik – mondta el Filipinyi Gergely, a Julcsi és Gergő Virágkertészet tulajdonosa. Hozzátette: 2-3 héttel korábban köszöntött be a tavasz, kikerült már több viráguk a szabadba, mert drasztikus hőmérséklet-csökkenésre nem számítanak, mínusz egy-két fok pedig nem árthat a növényeknek.

Már végzik az első lemosó permetezéseket és a kiskertekben is sokan veteményeznek. – Bő két héttel korábban köszöntött be a tavasz – mondta el Tóth István, növényvédelmi szakmérnök. – A hagyma, sárgarépa, cukorborsó már mehet a földbe, nagyon sokan keresik a gazdaboltokban a szárazságtűrő vetőmagokat.

Megjegyezte: az enyhe idő kedvezett a kártevőknek, a vándor- és márványpoloskák könnyen átteltek, idén is kiemelt figyelmet kell szentelni a növényvédelemnek.

– Mikor az orvos azt mondja, nem tudja meggyógyítani betegét, ugyanígy nekünk is együtt kell élnünk a kártevőkkel. Kiirtani ugyanis nem tudjuk – mondta a szakember. A szántóföldeken javában zajlanak a talajlezárások, a téli csapadékot próbálják minél nagyobb mennyiségben megőrizni. Tóth István megjegyezte: a tapasztalatok szerint van kellő nedvesség a talajban, az alsóbb rétegek vízkészlete is sokkal jobb, mint tavaly tavasszal.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában